Home Landelijke radio Radio 10 en Classic FM in het teken van ‘Blue Monday’

Radio 10 en Classic FM in het teken van ‘Blue Monday’

Radio 10

Radio 10 en Classic FM staan vandaag in het teken van ‘Blue Monday’. Deze dag is een aantal jaren geleden bedacht door een Brits reclamebureau. Zij haalden een wetenschapper aan die via een formule zou hebben bepaald dat de derde maand van het jaar de meest deprimerende is. Onder meer omdat de winter nog lang duurt en veel goede voornemens inmiddels mislukt zijn. Echt wetenschappelijk bewijs dat maandag de meest deprimerende dag van het jaar is, is er echter niet.

Radio 10 zendt vandaag de ‘Feel Good Top 110’ uit. Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra is wetenschappelijk aangetoond de plaat met het meest positieve effect op je gemoedstoestand. Dit is op verzoek van Radio 10 onderzocht door middel van wiskundige formules en hersengolfmetingen door wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De hitlijst met nummers waarvan je je beter gaat voelen is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Jolij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft. Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft. De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.”

Classic FM staat van 09:00 uur tot 19:00 uur in het teken van Blije Blue Monday. De vrolijkste composities zijn te horen, als An der schönen blauen Donau van Johann Strauss Jr. en de ouverture uit La scala di seta van Gioacchino Rossini. Daarnaast geeft het non-stop klassieke muziekstation speciale Blue Monday-tips om een extra positieve draai aan de dag te geven.