Home Landelijke radio Publieke radiozenders krijgen ‘NPO’ voor de naam

Publieke radiozenders krijgen ‘NPO’ voor de naam

De Nederlandse Publieke Omroep wil de namen van de radio- en televisiezenders wijzigen. Dat zei NPO-voorzitter Henk Hagoort zojuist op Radio 1. De radiozenders krijgen 'NPO' voor hun eigen naam. Radio 1 zou dan NPO Radio 1 worden. Nederland 1 zou hernoemd worden naar NPO 1. Het gaat om een 'principebesluit', aldus Hagoort. "We gaan zorgvuldig kijken hoe we de kijkers aan de namen gaan laten wennen."

Hij benadrukt dat de wijziging vooral nodig is voor de online uitingen. "Op internet weten heel veel mensen niet of een programma van de publieke omroep is als we er dat niet bij vertellen. Op internet staan de programma's allemaal bij elkaar, dus om het makkelijker vindbaar te maken gaan we de programma's allemaal de afzender 'NPO' meegeven."

Wanneer de wijziging precies ingaat is nog niet bekend. De naamsveranderingen valt niet bij iedereen in goede aarde. Een anonieme omroepdirecteur laat in de Telegraaf weten: "Voor welk probleem is dit de oplossing?" De bestuurder vermoedt dat deze belachelijke naam- en logowijziging tonnen gaat kosten, "misschien zelfs een miljoen euro." De omroepen vrezen voor de beeldvorming die dat met zich meebrengt.

Volgens een woordvoerster van de NPO wil de omroep herkenbaar en vindbaar blijven. En dat zou het beste met de letters NPO kunnen.