Home Landelijke radio Provincies gaan korten op regionale omroepen

Provincies gaan korten op regionale omroepen


De provinciebesturen van Overijssel en Friesland korten op hun bijdragen aan de regionale omroepen. Dit meldt Villamedia. Gedeputeerde Buursink van de provincie Overijssel sluit niet uit dat de bezuinigingsplannen uit Den Haag gevolgen hebben voor RTV Oost, liet hij donderdagavond via diezelfde omroep weten.

Hij noemde Omroep Gelderland als voorbeeld. Deze omroep krijgt volgens hem anderhalf miljoen minder van de provincie. En het Friesch Dagblad meldt dat Omrop Fryslân vanaf volgend jaar 650.000 euro minder subsidie krijgt van de provincie en dat de regionale omroep vanaf 2012 structureel 1,1 miljoen euro minder zal ontvangen.

Eigenlijk had die subsidie al veel eerder moeten ophouden. Het was een 'extraatje' bovenop de reguliere subsidie van ruim negen miljoen euro. De subsidie was incidenteel bedoeld. Maar Friesland verstrekt de subsidie inmiddels al twaalf jaar. "Dat betekent nog niet dat we er per definitie recht op hebben, dat snap ik wel", zegt Omrop-directeur Jan Koster. "Maar de grootte en het tempo van deze bezuiniging hebben ons onaangenaam verrast."