Home Landelijke radio Programmering Radio 1 gaat op de schop

Programmering Radio 1 gaat op de schop

De programmering van Radio 1 gaat, zoals eerder al werd aangekondigd, flink op de schop. Dat blijkt uit interne stukken van NOS-hoofdredacteur Hans Laroes. De publieke nieuws- en sportzender heeft te maken met teruglopende luistercijfers. De diverse omroepen zijn op dit moment met elkaar in overleg over een nieuw uitzendschema dat verstrekkende gevolgen heeft. Zo wordt gepraat over het stopzetten van de doordeweekse lunch-editie van het NOS Radio 1 Journaal (12:00 – 13:00 uur).

Ook de zaterdagmiddaguitzending van het NOS Radio 1 Journaal staat op de tocht. Op zondagmiddag krijgt de sport weer meer de boventoon in het aloude NOS Langs de Lijn. De afzonderlijke omroepen moeten de vrijkomende uren gaan invullen.

De NOS ziet positieve en negatieve aspecten in het plan, schrijft Laroes. Als positief beschouwt hij "de versterking van het vlaggenschip: het Radio 1 Journaal in de ochtend". Dat programma krijgt een half uur meer zendtijd en stopt, volgens het plan, in de toekomst dus pas om 09:30 uur. 

Op momenten dat het Radio 1 Journaal niet uitzendt, krijgen de NOS-nieuwsverslaggevers meer mogelijkheden om in te breken op de uitzendingen van de andere omroepen. Ook zijn langere NOS-nieuwsbulletins op de hele uren een optie. Laroes oordeelt  daarom dat zijn radio-organisatie flexibeler wordt.

Definitieve knopen zijn nog niet doorgehakt, maar ook Ruurd Bierman van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bevestigd dat over dergelijke programmawijzigingen wordt gesproken.

Bierman geeft aan dat het aanvankelijk de bedoeling was om de wijzigingen per september te laten ingaan. Inmiddels denkt hij dat dat januari wordt. De redactiecommissie van de NOS heeft kritische vragen gesteld bij het plan en maakt zich zorgen.