Home Landelijke radio Opbrengst 3FM Serious Request 2014 naar beneden bijgesteld

Opbrengst 3FM Serious Request 2014 naar beneden bijgesteld

Het Rode Kruis heeft de opbrengst van Serious Request 2014 met 380.000 euro naar beneden bijgesteld, meldt NRC Handelsblad. Daarmee is er achteraf toch geen recordbedrag opgehaald van 12.380.428 euro, maar 12 miljoen euro. En is het ook voor het eerst dat er geen recordbedrag wordt opgehaald met het Glazen Huis. Toch blijft het eindbedrag staan. Het Rode Kruis haalt 380.000 euro uit de reserves voor internationale hulp.

Het nieuwe bedrag staat in de jaarrekening van het Rode Kruis, die vandaag door de ledenraad moet worden goedgekeurd. “Mogelijk heeft het lagere bedrag te maken met het thema, seksueel misbruik van vrouwen. Op scholen waren minder acties, omdat het best een heftig onderwerp is”, zegt eeb woordvoerder van het Rode Kruis tegen de NOS.

Schattig
Het eindbedrag is een schatting. “Met die schatting dachten we aan de veilige kant te zitten, maar onze rekenmethode is niet adequaat gebleken.” De schatting wordt gemaakt op basis van toezeggingen in de actieweek en ervaringen uit het verleden.

Na de actieweek komen er altijd nog donaties binnen, maar dat was dit jaar minder dan andere jaren. Daarnaast had het de organisatie meer dan voorgaande jaren te maken met storingen: voor 250.000 euro aan incasso’s kon niet worden geïncasseerd. Volgens het Rode Kruis is de schatting niet te optimistisch gemaakt om een record te kunnen presenteren. “Het was een gefundeerde prognose, die we naar eer en geweten hebben geprobeerd te maken. De hele week lagen de tussenstanden net iets hoger dan het jaar daarvoor. We dachten dat we goed zaten, maar helaas is het anders uitgepakt. Dat betreuren we.”

2012
Andersom komt ook voor. Nu blijkt dat er in 2012 zo’n 1,5 miljoen euro meer is opgehaald. Daarmee zou het eindbedrag van dat jaar het nieuwe record zijnet 13,8 miljoen euro. Het Glazen Huis stond in 2012 in Enschede.

De opbrengst van Serious Request 2014 is bedoeld voor de hulpverlening aan de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Voor de komende editie gaat het Rode Kruis het eindbedrag voorzichtiger berekenen.