Home Landelijke radio Omrop Fryslan moet vanuit Smilde uit blijven zenden

Omrop Fryslan moet vanuit Smilde uit blijven zenden

Omrop Fryslan moet haar zender op de nieuwe zendmast in Smilde houden. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam vrijdag besloten. De Friese regionale omroep had gevraagd of ze niet terug kon naar de oude zendmast in Jirnsum. De ontvangst van het signaal zou sinds de frequentieverdeling erg slecht zijn.

Directeur P. Gaanderse van Omrop Fryslan is teleurgesteld over de uitspraak. “De overheid eist van ons dat we als calamiteitenzender iedereen kunnen bereiken. Maar daar kunnen we niet aan voldoen, omdat diezelfde overheid de zender heeft verplaatst.” De directeur stelt dat zes andere regionale omroepen met dezelfde problemen kampen. Doordat bij die omroepen pas in juli de frequenties zijn veranderd, hebben zij nog geen rechtzaken aangespannen.

Sinds december 2002 wordt verplicht via de zendmast in het Drentse Smilde uitgezonden. Vooral op de Waddeneilanden en in Noordwest-Friesland is de kwaliteit drastisch verslechterd, zo bleek uit een onderzoek dat Omrop Fryslan eerder onder luisteraars uitvoerde.

Het Agentschap wil dat Omrop Fryslan via Smilde uitzendt, omdat anders zenders in Duitsland worden gestoord. Vanuit Smilde wordt gericht richting Friesland gezonden. In Jirnsum wordt het signaal rondom verspreid. Het huidige signaal is echter wel van Oost-Groningen tot aan Apeldoorn te ontvangen. (ANP)