Home Landelijke radio Omrop Fryslân heeft te complex dossier

Omrop Fryslân heeft te complex dossier

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft woensdag geen uitspraak gedaan in de zaak die Omrop Fryslân had aangespannen om een betere radioontvangst af te dwingen. Het dossier is volgens de rechter te complex en daarom moet de bestuursrechter in Rotterdam zich over de zaak buigen. Deze is gespecialiseerd in het dossier etherfrequentie. Dat heeft directeur P. Gaanderse van de regionale omroep woensdag gezegd.

Omrop Fryslân eiste dat zij het radiosignaal weer via Jirnsum kan uitzenden. De omroep zond haar signaal altijd uit via een zendmast in Jirnsum.

Sinds december 2002 gebeurt dat via de zendmast in het Drentse Smilde. De kwaliteit is sindsdien drastisch verslechterd, vooral op de waddeneilanden en in Noordwest-Friesland. Ongeveer 40 procent van de Friese bevolking heeft nu geen of een slechte ontvangst.

De rechter heeft geen uitspraak gedaan maar denkt volgens Gaanderse wel dat de slechte ontvangst gevolg is van de herverdeling van frequenties. “Hij zegt dat het aannemelijk is dat de slechte ontvangst niet aan de apparatuur van de mensen thuis ligt”, aldus de directeur. Gaanderse verwacht dat de bestuursrechter in Rotterdam zich in december over de zaak zal buigen.