Home Landelijke radio Omroep Zeeland heeft te weinig geld voor rampenzender

Omroep Zeeland heeft te weinig geld voor rampenzender

Omroep Zeeland beschikt niet over voldoende geld om de functie van rampenzender naar behoren te kunnen uitvoeren. De kosten, met name van personeel, zijn de laatste jaren alleen maar opgelopen, terwijl het budget om te kunnen functioneren als rampenzender onveranderd is gebleven. Voor een calamiteitenfunctie van de televisie bestaat helemaal geen budget.

Het blijkt een landelijk probleem. In opdracht van de koepelorganisatie ROOS heeft het bureau Mazars de financiële situatie van de regionale omroepen in Nederland onderzocht. Daaruit blijkt dat de kosten de laatste jaren flink zijn gestegen, terwijl de inkomsten van de omroepen gelijk bleven of zelfs, door teruggang in de reclame, daalden.

Volgens Mazars is de `discrepantie tussen de gemiddelde kosten van de beschikbaarheidsfunctie als calamiteitenzender radio en de financiering hiervan, de afgelopen jaren sterk toegenomen`. Directeur Flip Feij bevestigt dat dit ook opgaat voor Omroep Zeeland. Het rapport Mazars is opgestuurd naar de Tweede Kamer en de provincie. De Tweede Kamer moet nog wettelijk regelen dat de financiering van de omroepen via de provincies loopt, iets wat in de praktijk al gebeurt. Volgens Feij zijn er signalen dat Kamerleden dan zullen informeren naar de mogelijkheden die omroepen hebben om als calamiteitenzender te functioneren.