Home Landelijke radio Omroep West gaat deel bezuinigingen niet uitvoeren

Omroep West gaat deel bezuinigingen niet uitvoeren


Omroep West gaat een deel van de voorgenomen bezuinigingen niet doorvoeren. Reden voor deze opschorting is de verwachting van Omroep West dat het de effecten van de door Provincie Zuid-Holland opgelegde bezuinigingen in 2014 weer zal moeten terugdraaien.

Omroep West heeft de afgelopen maanden al fors bezuinigd toen bekend werd dat de Provincie Zuid-Holland maar liefst 1,5 miljoen euro op de omroep wilde korten. De helft van die operatie is gedaan door onder andere een vrijwillige vertrekregeling bij het personeel. "Nog verder bezuinigingen zou een absurde situatie opleveren," aldus Gerard Milo, directeur van Omroep West.

Er lopen momenteel twee gerechtelijke procedures die de korting van de Provincie kunnen terugdraaien. In het voorjaar van 2013 doet de Bestuursrechter uitspraak over de vraag of de Provincie het geld voor Omroep West wel in eigen zak mocht steken, en de Raad van State spreekt zich in februari over dezelfde kwestie nogmaals uit.

Daarnaast blijkt uit het regeerakkoord dat de financiering van de Regionale Omroep in 2014 weer via het Rijk zal lopen, zónder de nu opgelegde kortingen. Dat betekent dat de kans groot is dat de in 2013 doorgevoerde bezuinigingen in 2014 weer ongedaan worden. "We willen niet onze organisatie eerst afbreken, om haar vervolgens in 2014 weer te mogen opbouwen. Iedereen weet dat breken makkelijk is en bouwen heel moeilijk," aldus Milo.