Home Landelijke radio Omroep Gelderland mag uitzenden in Utrechtse Veenendaal

Omroep Gelderland mag uitzenden in Utrechtse Veenendaal

Radio en TV Gelderland mogen binnenkort ook uitzenden op de Veenendaalse kabel. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging, die het RTV Gelderland mogelijk maakt om programma’s door te laten geven op het kabelnet nét over de provinciegrens. Dat schrijft de Gelderlander.

De wetswijziging ontstond op verzoek van hoofdredacteur Jos Campman van RTV Gelderland. Deze werd met name vanuit het Utrechtse Veenendaal en het Overijsselse Deventer herhaaldelijk geconfronteerd met een lobby, in een poging de Gelderse radio- en tv-zender ook in deze gemeenten op de kabel te kunnen ontvangen.

Campman is al geruime tijd voorvechter van de poging om ‘zijn’ zender ook over de provinciegrenzen te kunnen presenteren. “Het is toch te gek dat Veenendalers en Deventenaren wél naar Italiaanse en Chinese zenders mogen luisteren, maar niet naar radio en tv uit de buurtprovincie. En waarom zou iemand in een Gelderse gemeente als Culemborg, dat notabene onder de rook ligt van Utrecht, niet op RTV Utrecht mogen afstemmen?”

Het is overigens niet de bedoeling van de regionale omroepen in provinciale grensplaatsten om elkaar te beconcurreren. “De wetswijziging is alleen bedoeld als service voor de luisteraar en kijker, om op de hoogte te blijven van het nieuws uit de omgeving”, aldus Campman. “Journalistiek en commercieel willen en gaan we onze collega-omroepen niet voor de voeten lopen.”

Met name voor Veenendaal kan de wetswijziging belangrijke gevolgen hebben. De gemeente is nu nog aangewezen op nieuws van de regionale zender RTV Utrecht, waarbij Veenendaal veelal een ‘ondergeschoven kindje’ blijkt te zijn in de praktijk. Ook gezien de samenwerking met aanpalende gemeenten in de Vallei als Ede en Wageningen zou de komst van RTV Gelderland op de Veense (en Rhenense) kabel een aanzienlijke verrijking van het regionale nieuws betekenen.

Of RTV Gelderland ook daadwerkelijk via het Veenendaalse en Rhenense kabelnet is te zien en te beluisteren, kon gisteren door kabelexploitant Casema nog niet worden bevestigd.