Home Landelijke radio Nozema past zender Hilversum aan voor Sky Radio

Nozema past zender Hilversum aan voor Sky Radio

Nozema gaat het antennesysteem in Hilversum zo aanpassen dat naast City FM ook Sky Radio gebruik gaat maken van circulaire polarisatie, waarbij signaal zowel horizontaal als verticaal wordt uitgestraald. Dit levert met name een beter ontvangst op voor autoradio’s en portable radio’s. De voorbereidingen hebben ongeveer drie maanden in beslag genomen.

Hoofd Techniek Rob Korver van Sky Radio: “Het is een omvangrijke operatie, want ‘Hilversum’ is een zware zender, die bijvoorbeeld ook de uitzendingen in de stad Amsterdam mogelijk maakt. En niet alleen de zender wordt verbouwd, er wordt ook een back-up zender neergezet.’

Het aantal netwerken van Sky Radio is sinds de omschakeling naar de nieuwe etherfrequenties fors toegenomen. Had de radiozender in de oude situatie slechts negen FM-zenders, tegenwoordig zijn het er 17. “Het voordeel van de 100.7 was dat er één zware zender in het midden van het land stond”, zegt Korver. “Nu, op 101 FM, heb je meerdere zenders nodig om hetzelfde gebied te bestrijken.”

Volgens projectleider Arjan Alferink van Nozema zal circulaire polarisatie in de toekomst vaker worden toegepast: “Nozema heeft het systeem met een vooruitziende blik ontwikkeld.” (NozeMagazine)