Home Landelijke radio “Nozema moet veranderen om te overleven”

“Nozema moet veranderen om te overleven”

Nozema heeft sinds 15 augustus een nieuwe interim-directeur namelijk Wouterjan Smit, hij heeft het stokje over genomen van Pieter Koning. Zijn eerste taak was het opstellen van een rapport over de toekomst van Nozema. “In deze vorm kan Nozema niet overleven”, concludeert Smit in NozeMagazine. Hij windt er geen doekjes om. Zijn rapportage aan de Raad van Beheer van Nozema zal zijn: “We moeten ervoor zorgen dat Nozema in een concurrerende markt slagvaardig kan opereren. In de huidige structuur, met de staat als grootaandeelhouder en een wet uit 1935 die Nozema aan handen en voeten bindt, is dat onmogelijk”.

Nozema is volgens Smit ‘een technisch hoogwaardig bedrijf met niet zo’n positief imago. Het bedrijf heeft heel lang in veilig vaarwater verkeerd, maar die tijd is voorbij. Nozema voelt de concurrentie nu aan den lijve en dat is iets waar het bedrijf mee zal moeten leren omgaan. Niet met de hakken in het zand, maar strijd voeren, snel reageren en klantgericht zijn. “We moeten bijvoorbeeld beseffen dat we met onze hoge masten een dominante speler zijn. Dat betekent dat je een goede toegangsregeling op je masten moet hebben. Daar gaan we de komende maanden aan werken. Natuurlijk, de concurrentie wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat zou ik ook willen als ik de concurrent was”. Het negatieve imago van Nozema is volgens de interim-directeur tijdens het Zerobase-project versterkt. “En dat, terwijl Zerobase een technisch huzarenstukje was! Eigenlijk was het een groot succes, maar daar is te weinig de aandacht op gevestigd. Dat er na de omschakeling gefinetuned moest worden, was ruim van tevoren bekend. Ik denk dat dat onvoldoende is gecommuniceerd naar de gebruiker”.

“Ik weet bijna zeker dat aan het eind van dit jaar de klachten zijn opgelost. Sommige mensen blijven ontevreden, omdat ze goedkope apparatuur gebruiken die in de nieuwe situatie ontoereikend is. De overheid had de consument daar beter op moeten voorbereiden”. Ook bij de politiek staat Nozema er niet altijd even goed op, merkt Smit. “Een aantal kamerleden is kritisch. Ze vinden dat Nozema aan de teugels moet, om het zo maar eens te zeggen. Velen zien Nozema nog steeds als een grootmacht. De concurrentie heeft daar, in de vorm van het ‘Calimero-effect’, heel handig gebruik van gemaakt”. Voorzichtig formulerend: “Het politieke spel brengt met zich mee dat je wel eens water bij de wijn moet doen, als dat nodig is”.

De afgelopen weken stonden voor Smit vooral in het teken van inwerken, snel overzien wat er aan de hand is en veel praten met mensen. Hij heeft in korte tijd een goed beeld gekregen van de organisatie. “Het ziekteverzuim is heel laag, medewerkers gaan voor elkaar door het vuur, de technische knowhow is hoog; dat zijn allemaal positieve dingen waar je wat mee kunt”. Een grootscheepse reorganisatie is niet te verwachten, verzekert Smit. “Wel zullen we de sterke en zwakke punten van de organisatie én de mensen in kaart brengen. Mogelijk gaan we bepaalde managementfuncties, indien nodig, extern invullen. Ik denk dat we er voor moeten zorgen dat er nieuw bloed komt in de organisatie. Er zijn weinig personeelswisselingen, er mag wat meer doorstroming komen”.

Wanneer is zijn missie geslaagd? “Ik ben tevreden als hier straks, over een maand of acht, een bedrijf staat dat toekomst heeft. Daarmee bedoel ik dat de continuïteit gewaarborgd is en dat Nozema een structuur en manoeuvreerruimte heeft waarmee het in een volledig concurrerende markt kan opereren”.

Wouterjan Smit is voordat hij begon bij Nozema in dienst geweest bij KPN, voor dit bedrijf werkte hij achttien jaar in diverse managementfuncties, en was direct betrokken bij de verzelfstandiging van het telecombedrijf. Het is de bedoeling dat hij zes tot acht maanden aan het roer staat. “In die periode moet je de lijnen hebben uitgezet. Het lijkt kort, maar het is hard werken, je bent er met hart en ziel mee bezig. Als interim kom je immers meestal terecht bij bedrijven waar problemen zijn. En Nozema heeft problemen, dat kunnen we niet ontkennen”.