Home Landelijke radio Nozema gaat tunnel-ontvangst niet verbeteren

Nozema gaat tunnel-ontvangst niet verbeteren

Nozema zal niet automatisch de ontvangst in tunnels voor haar commerciële klanten zoals Sky Radio en Radio Veronica verbeteren nu concurrent Broadcast Partners dat ook doet voor sommige klanten. Dat heeft een woordvoerder van de zenderoperator aan RadioFreak laten weten. “Het is aan de klant op te bepalen of ze dat willen. De klant moet daar opdracht voor gegeven. En bij ons is dat niet gebeurd”, zo zegt de woordvoerder.

De publieke radiozenders die op de FM-band uitzenden maken standaard al gebruik van het systeem in de tunnels wat door Rijkswaterstaat wordt beheerd. “Er wordt in de tunnel een zogenaamde ‘stralende kabel’ gelegd. Dit is een coaxkabel die niet hoogfrequent dicht is. Normale coaxkabels zijn dat wel. Hierdoor wordt het signaal uitgezonden. Aan het uiteinde van deze kabels zit weer ontvangstaparatuur die het signaal van het radiostation oppikt. Ook de politie en brandweer maken gebruik van dit systeem”, zo legt Nozema aan ons uit.

Nozema heeft een aantal jaren geleden in opdracht van Sky Radio uitgezocht wat het zou kosten om het ’tunnel-systeem’ te activeren. “De kosten werden te hoog bevonden. Dus dat is toen niet doorgegaan”, aldus de woordvoerder.