Home Landelijke radio NOS en regionale omroepen gaan nauwer samenwerken via ‘Bureau Regio’

NOS en regionale omroepen gaan nauwer samenwerken via ‘Bureau Regio’

De NOS en de regionale omroep gaan vanaf volgende week nauwer samenwerken. Het nieuwe 'Bureau Regio' komt op de nieuwsvloer van de NOS in Hilversum. Het Bureau is de opvolger van de Radio Nieuws Centrale (RNC), die 20 jaar geleden werd opgericht om radionieuws te delen tussen de NOS, de regionale omroepen en de Wereldomroep. Dat was een uitwisseling van materiaal nadat het was uitgezonden, vanaf aanstaande maandag 24 februari werken NOS-redacteuren en de regionale omroepen al vooraf samen. Zij wisselen contacten, video- en audiomateriaal uit en tippen elkaar tijdig over nieuws uit de regio en uit het land. Niet alleen bij dagelijks nieuws, maar ook bij speciale evenementen.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS:  "Als nieuwsorganisatie van de publieke omroep heb je de taak en de wil om het Nederlandse publiek zo goed mogelijk te informeren. Niet alleen over landelijk nieuws, maar juist ook over regionaal nieuws. Door de grote bezuinigingen bij de publieke omroep staat de kwaliteit van de nieuwsvoorziening onder druk. Met Bureau Regio bundelen we onze krachten met onze regionale collega’s. We delen elkaars kennis en kunde, met behoud van ieders specifieke identiteit, taak en functie. En proberen zo de kwaliteit van de journalistiek op peil te houden en zelfs te verbeteren."

Directeur Gerard Schuiteman van Stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking): "De regionale omroepen hebben met hun gebiedskennis en de snelheid waarmee ze regionaal nieuws kunnen brengen een belangrijke toevoeging voor de NOS. Omgekeerd kunnen de landelijke contacten en de expertise van de NOS op bijvoorbeeld het gebied van politiek en economie de nieuwsvoorziening in de regio verbeteren."