Home Landelijke radio Nederlandse zenders passen programmering aan na ramp VS

Nederlandse zenders passen programmering aan na ramp VS

Na de aanslagen die gisteren (11-09) in New York en Washington gepleegd werden, hebben veel radiostations de programmering aangepast.

Op Radio 3FM werden regelmatig extra uitzendingen verzorgd door het 3FM nieuws. Daarbij werd de muziek aangepast. Op Radio 1 is de gehele dag nieuws uitgezonden en Radio 2 en 4 hadden een aangepaste programmering.

De allereerste zender die het nieuws van de aanslag bracht in Nederland was de TV zender RTL 5. Het programma RTL Z was een paar minuten na 15:00 uur de eerste. Het NOS journaal was de tweede rond 15:15 uur.

Radio 1 was erg laat met de verslaggeving van de ramp. Terwijl Bussines Nieuws Radio al druk bezig was met de verslaggeving rond de ramp praatte Radio 1 nog over cultuur. Rond 15:30 uur kwam Radio 1 ook met het nieuws. Yorin FM bracht wel het nieuws op het hele uur, maar draaide voor de rest hun normale play-list.

In downtown New York was vlak na de ramp geen radio meer te horen. De grootste zendinstallatie van de stad stond namelijk op het World Trade Centre. Na een half uur was de zender WCBS in Manhatten overgeschakeld op een noodinstallatie die op het Empire State Builing stond. De andere zenders hopen zeer binnenkort weer te kunnen beginnen met uitzenden.

Op internet was het ook een chaos. Veel sites zoals CNN.com, omroep.nl, en.nl. nu.nl en ook Radiofreak.nl waren niet bereikbaar doordat de servers plat lagen.

Op Radio 1 is geen reclame te horen geweest gedurende de verslaggeving van de ramp. De STER heeft op de andere publieke radiozenders de reclame gescreend op ‘pijnlijkheden’. Op de publieke tv-zenders is hetzelfde gebeurd. Op de zenders van HMG (RTL 4, RTL 5 en Yorin) heeft de IP hetzelfde gedaan.