Home Landelijke radio Nederlanders luisteren per maand 1,7 miljoen uur naar PO via internet

Nederlanders luisteren per maand 1,7 miljoen uur naar PO via internet

Een half miljoen Nederlandse internetters luisteren tesamen maandelijks ongeveer 1,7 miljoen uur naar de internetradiozenders van de Publieke Omroep. Dit gebeurd zowel via de servers van Omroep.nl, als via Streamgate.nl, een soort groothandelsvorm voor het verspreiden van radiostreams voor internetproviders. Daarnaast zijn de omroeparchieven in trek. Dat blijkt uit gegevens die de Publieke Omroep uit de serverlogs samenstelde op verzoek van Planet Multimedia, meldt Planet.

Uit de statistieken blijken de breedbandstreams van 3FM, Radio 2 en Radio 1 de populairste webzenders te zijn. Iets wat overkomt met het luistergedrag via de “analogo” radio. Deze drie zender zorgen van de helft van al het dataverkeer. Behalve voor deze drie populaire webzenders is er online ook relatief veel belangstelling voor de kleine publieke zenders als Radio 4, 747AM, Concertzender en Colorful Radio.

Per week luisteren er ruim 13 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder naar de radio. De publieke zenders komen samen tot marktaandeel van ongeveer 30 procent, dit komt overeen met 4 miljoen luisteraars. De meesten van de half miljoen online luisteraars luisteren ook regelmatig via de ether.

De Nederlandse publieke internetradiocijfers vertonen ruwe overeenstemming met die van de Engelse publieke omroep BBC. De BBC streamde in januari 2005 6,8 miljoen uren live radio via internet, vier keer meer dan in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk is qua inwonersaantal echter ook vier maal groter dan Nederland. Voor februari 2005 rapporteerde de BBC een stijging met 25 procent, wat het maandtotaal op 9 miljoen uren bracht.