Home Landelijke radio “Nederland loopt achter met digitale radio”

“Nederland loopt achter met digitale radio”

Nederland raakt steeds verder achterop bij de ontwikkeling van digitale radio. Dit stelt db Europe, een commerciële multiplexprovider en DAB promotor die in aanmerking komt voor de landelijke DAB-frequentie.

Donderdag 14 september zou het DAB dossier door de Vaste Commissie van de ministeries van OC&W en EZ behandeld moeten worden, maar het debat is uitgesteld tot na de verkiezingen. “Je hebt grote kans dat het weer maanden blijft liggen,” zegt directeur Willem Toerink van db Europe.

dbEurope wil de Band III en L-Band frequenties die al jaren ongebruikt op de plank liggen gebruiken voor commerciële doeleinden. Verschillende omroeppartijen hebben het bedrijf benaderd om via deze frequenties te kunnen uitzenden. Daaronder ook twee radiozenders die in het verleden hebben geboden op de FM frequenties, maar achter het net grepen, en geen bestaande marktpartijen willen overnemen. Door het overheidsbeleid kunnen deze partijen in Nederland niet aan de slag, zegt Toerink.

Tot nu toe zijn de commerciële licenties voor DAB nog altijd niet vergeven. Alleen de publieke omroep maakt gebruik van DAB voor digitale doorgifte van de bestaande FM zenders. De Tweede Kamer vond tot voor kort dat burgers op kosten zouden worden gejaagd indien FM zou worden afgeschakeld en ze gedwongen DAB ontvangers moeten aanschaffen. Daar is echter geen sprake meer van nu de Vaste Commissie heeft bepaald dat analoge FM radio gewoon beschikbaar blijft en de FM vergunninghouders te zijner tijd (na 2015) de gelegenheid krijgen om ook te digitaliseren.

Daarnaast zijn door de combinatie van DAB en bijvoorbeeld ook DVB-H (digitale ethertelevisie) heel nieuwe toepassingen met mobiele telefoons mogelijk. Toerink: “Later deze week zullen we dat op de IBC beurs voor omroeptechnologie nog eens demonstreren. We zenden dan via DAB voor het eerst IPTV uit.” De televisieseries Eveline en Lotte zijn dan op speciale (DAB) mobieltjes van Qtec te bekijken.[Emerce]

Vorig artikelGiel Beelen danst morgenochtend op het ijs
Volgend artikelCoen Swijnenberg wordt vader van een zoon