Home Landelijke radio Mogelijk twee smartlappenzenders in Gelderland

Mogelijk twee smartlappenzenders in Gelderland

De provincie Gelderland probeert al een paar maanden een smartlappenzender van de grond te tillen, dit schrijft de Gelderlander. Maar er is nu een tweede iniatief begonnen, behalve het provinciebestuur is ook Elstenaar Mario de Bruijn bezig met plannen voor een Gelderland omvattende zender.

De Bruijn, in het dagelijks leven groenteman, is de drijvende kracht achter de piraat Radio Buitenzorg. Die zender heeft hij omgedoopt in Het Gelders Geluid en net als de provincie probeert hij nu een frequentie op de kabel en in de ether te krijgen.

Dat betekent concurrentie voor SP’er Paul Freriks die met een werkgroep uit Provinciale Staten en met de piraten Radio Bellamy, Radio Contact en Telstar Radio probeert een legale zender in het leven te roepen. Hij kwam met zijn idee na de Actie Etherflits waarbij de overheid piraten massaal uit de lucht plukte.

“Ik ben verder dan de provincie”, zegt De Bruijn. “Daar vergaderen ze vooral. Ik ben gewoon aan het werk gegaan en bezig met zowel een kabel- als een etherfrequentie.”

De werkgroep van Provinciale Staten presenteert zijn tussenrapportage over de levensliedzender. Daarna moet gedeputeerde Hans Esmeijer de zaak verder laten onderzoeken. Hij moet op 28 maart bekendmaken of het lukt een kabelfrequentie te bemachtigen en of Omroep Gelderland alsnog ruimte voor smartlappen wil inruimen.

Zo lang wil De Bruijn niet wachten. Freriks neemt de plannen van De Bruijn serieus, maar zegt te betwijfelen of de Elstenaar het financieel rondkrijgt. De Bruijn: “Dat gaat me lukken. Ik stop er zelf geld in. En ik heb ondernemers achter me staan die willen investeren. Ik denk dat we 110.000 euro nodig hebben.”

De vraag is of het initiatief van de provincie niet overbodig wordt nu een ondernemer al met een smartlappenzender wil beginnen. Freriks denkt dat het zo ver niet is. “Als we alleen maar een zender op zouden wilden zetten, zou je dat kunnen denken. Maar wij willen meer: we willen ook dat er een platform voor Gelderse piraten komt. Die zenders hebben jarenlang gedraaid en hebben een eigen achterban. Dat willen we behouden. En een nadeel van de zender van Mario is dat hij zes dagen nonstop wil draaien. En wij willen een echte zender met de dj’s van al die piraten.”

Is een samenwerking tussen beiden nog mogelijk? Freriks: “Ja, hoor. Mario kan zich gewoon bij ons aansluiten.” De Bruijn is niet van plan met zijn plannen te stoppen. “De provincie kan stoppen. Wij willen de andere piraten helpen zodra we met onze zender begonnen zijn. Dan kunnen we bijvoorbeeld op woensdag Radio Contact uitzenden en de volgende dag Radio Bellamy.”