Een concurrent is de klokkenluider die het plagiaat van nieuwsdienst World News Company (WNC) heeft aangekaart bij de media. Dat is de overtuiging van WNC-eigenaar Frank van der Klugt. Hij beschuldigt Ewald van Liempt, eigenaar van Het Radionieuws, ervan dat hij de tientallen documenten waaruit het plagiaat blijkt heeft verspreid. Ewald is furieus: hij eist een rectificatie en dreigt met juridische stappen.

World News Company (WNC) verzorgt radiobulletins voor zenders als RadioNL, Wild FM en een flink aantal regionale en lokale omroepen. De nieuwsdienst heeft de afgelopen maanden tal van nieuwsbulletins niet zelf samengesteld, maar ze één-op-één overgenomen van andere media. De tientallen documenten en audiofragmenten waaruit het plagiaat blijkt, zijn door een anonieme klokkenluider rondgestuurd.

Bewust beschadigen

Volgens Frank van der Klugt van WNC is dat dus gedaan door concurrent Ewald van Liempt. “Als je Word installeert op je computer, moet er een naam ingevuld worden bij ‘licentiehouder’. Als je vervolgens een Word-document opslaat als pdf, zal deze informatie als meta data worden meegezonden in de .pdf-file. En daar staat nu duidelijk te lezen: Ewald. Laat dat nou de voornaam zijn van een andere nieuwsaanbieder… toeval?”, schrijft hij in een persbericht, gestuurd aan klanten en andere media.

Ewald reageert furieus. “Met het rondsturen van het persbericht maak je jezelf schuldig aan het bewust beschadigen van mij door op voorhand al te suggereren dat ik die klokkenluider ben, nog voor je dat goed en wel hebt onderzocht. Dat is een zeer laakbare actie van je die ik niet accepteer. De simpele constatering dat mijn naam blijkbaar in een broncode van een document staat, wil toch niet zeggen dat ik dat document ook daadwerkelijk geproduceerd, laat staan verspreid heb?”.

Ewald eist een rectificatie van Frank van der Klugt. Die is er (nog) niet gekomen. Ewald, die dreigt met juridische maatregelen, zegt: “Ik sta niet toe dat mijn goede naam wordt besmeurd door iemand die blijkbaar zo gefrustreerd is door een ontdekking die hij zelf had kunnen voorkomen door netjes volgens de regels te werken, dat hij de schuld daarvoor in mijn schoenen wil schuiven.”

Fragment uit januari 2018

Volgens Frank van der Klugt wordt de plagiaatzaak overdreven. “Er is er het een en ander ingeslopen”, zei hij eerder deze week. Op de site van World News Company (WNC) is echter wel een bijna twee jaar oud bulletin te horen waarin nieuwslezer Edvard Niessing woord voor woord een nieuwsbericht van De Telegraaf voorleest.

Sublime maakte eerder al bekend per direct te stoppen met World News Company. Onder meer RTL en NOS hebben een onderzoek ingesteld naar het plagiaat rondom de nieuwsdienst.

Foto: PxHere