Home DAB+ Minister wil taskforce om indeling digitale ether te verbeteren

Minister wil taskforce om indeling digitale ether te verbeteren

DAB+ radio

Er komt een speciale taskforce van de overheid om de indeling van de digitale ether (DAB+) te verbeteren. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Er is nog een frequentieblok, laag 7, dat niet verdeeld is. Zenderbouwer Broadcast Partners had een verbeterplan voor de digitale ether gemaakt, maar vooral lokale omroepen waren daar niet blij mee.

De landelijke commerciële zenders vinden de opzet van laag 7 ongeschikt voor zichzelf. Het zijn nu vijf losse regionale kavels die landelijk één netwerk kunnen vormen. Ook commerciële regionale zenders zouden er gebruik van kunnen maken. De landelijke zenders vrezen dat dit problemen geeft. Ze denken dat autoradio’s niet goed omgaan met het overschakelen tussen zendmasten en hebben vraagtekens bij de manier waarop de overheid de capaciteit wil veilen.

In het plan van Broadcast Partners zou laag 7 helemaal naar de landelijke zenders gaan. De lokale omroepen en regionale commerciële zenders zouden dan gebruik moeten maken van zogenoemde ‘bovenlokale multiplex’, bestaande uit 50 subregionale kavels. De lokale radiozenders verenigd in de OLON/NLPO vinden dat een verslechtering.

In de taskforce zullen alle partijen deelnemen die op dit moment gebruik maken van de digitale ether. Dat betekent dat niet alleen radiopartijen erbij zullen zitten. Daarnaast komt er een technische werkgroep die technische aspecten verder uitwerkt en toetst op haalbaarheid. “Naast Agentschap Telecom zie ik daar een belangrijke rol weggelegd voor de zendoperator Broadcast Partners. Om te verzekeren dat deze partijen zoveel mogelijk consensus bereiken, ben ik eveneens voornemens om een onafhankelijke voorzitter voor de technische werkgroep te benoemen. Voordat ik tot benoeming van beide onafhankelijke voorzitters overga, zal ik mijn keuze voorleggen aan de sector”, aldus Keijzer in de brief.

Volgend jaar moet de taskforce met resultaten komen.

Vorig artikelKRO-NCRV start nieuwe dagelijkse talkshow op Radio 1
Volgend artikelTussenstand Serious Request woensdag: 1.173.214 euro