Home Landelijke radio Minister Verhagen wil etherfrequenties verlengen tot 2017

Minister Verhagen wil etherfrequenties verlengen tot 2017


Minister Verhagen van Economische Zaken wil de vergunningen voor de etherfrequenties van commerciële radiostations verlengen tot 2017. De huidige vergunningen lopen officieel af per 2011. Door de mogelijke verlenging kunnen de bestaande stations zes jaar langer uitzenden dan oorspronkelijk gepland. Voor de verlenging moeten de bestaande radiostations een marktconforme vergoeding betalen.

De minister volgt daarmee de plannen die het ministerie vorig jaar al bekend maakte. Maar die plannen werden in juli dit jaar weer van tafel gehaald door de toenmalige minister Verhoeven, omdat er meer onderzoek nodig zou zijn.

Tegenover de verlenging staat in de plannen van Verhagen dat de stations starten met het verder uitrollen van digitale radio. In 2015 moet 80% van Nederland ook digitale radio (TDAB) kunnen ontvangen. "Digitale radio heeft veel voordelen, zoals een betere kwaliteit, meer radiostations en het mogelijk toevoegen van nieuwe diensten aan het radiosignaal. Op termijn zou digitale radio de huidige FM kunnen gaan vervangen", aldus het ministerie.

Om naast de verlenging van de bestaande stations ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven komen twee FM-kavels (de voormalige Arrow Kavels) beschikbaar voor nieuwe landelijke radiostations. Wat de voorwaarden hiervoor zijn, is niet bekend gemaakt.

Vanaf vandaag consulteert de minister zijn plannen voor zes weken bij marktpartijen. De definitieve beslissing over de verlenging wordt medio januari 2011 genomen.

Vorig artikelRadio 538 organiseert actieweek voor War Child
Volgend artikelLauren Verster presenteert RadioBitches Awards 2010