Home Landelijke radio Minister Brinkhorst wil Nozema opsplitsen

Minister Brinkhorst wil Nozema opsplitsen

Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken denkt er sterk over de zendmaatschappij Nozema op te splitsen in twee bedrijven: een netwerkbeheerder en een dienstenleverancier. Dat schrijft Adformatie. Volgens de bewindsman is er nu sprake van ‘ongewenste belangenverstrengeling’ tussen beide bedrijfsonderdelen.

Nozema beheert de grote radio- en televisie antennes en moet tegelijkertijd haar eigen concurrenten, die uitzendingen via de ether verzorgen, toegang verlenen tot deze zendmasten. “Maar Nozema is niet altijd erg bereidwillig geweest deze toegang aan andere partners verlenen”, zo zei Brinkhorst gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. De minister wil splitsen, maar hij houdt nog een slag om de arm. Hij wil eerst de precieze ‘juridische gevolgen’ ervan uitzoeken, aldus Het Financieele Dagblad.

Brinkhorst zal de Kamer ‘een dezer dagen’ een brief sturen met daarin zijn voornemens. Hij heeft de raad van beheer van Nozema inmiddels verzocht de organisatie van het bedrijf te verbeteren. Daarnaast zal toezichthouder Opta meer grip krijgen op Nozema.