Home Landelijke radio Michiel Veenstra: “Ik kon met Van Inkel mee naar Q”

Michiel Veenstra: “Ik kon met Van Inkel mee naar Q”

Michiel Veenstra begint met ingang van maandag aan een nieuw hoofdstuk in zijn radiocarrière. Van nachtjock en side-kick bij Radio Veronica gaat hij nu naar een prominente plek in de avondprogrammering van 3FM. RadioFreak sprak Michiel over zijn het verleden, het heden en de toekomst.

Als winnaar van de Marconi Award voor ‘aanstormend talent’ in 2004 volgt Michiel de winnaar van dit jaar, Sander Lantinga, op bij 3FM. “Ik weet nog dat ik hem een keer in de nacht hoorde, toen hij aan het warm draaien was en ik dacht ‘wat is dit?’ Maar hij heeft zich snel ontwikkeld en zoals de jury zei ‘het lijkt nergens op’, maar toch is hij grappig en onderhoudend. Hij is een terechte winnaar en ik hoop dat hij in de toekomst veel tijd krijgt en/of vrijmaakt voor radio.”

Dat Michiel nu op de plek van Sander zit is een samenloop van omstandigheden. “In juli dachten mensen dingen te weten over wat ik ging doen, maar er waren destijds meerdere opties. Ik kon met Jeroen van Inkel mee naar Q-Music. Radio Veronica bood me ook mogelijkheden en ik wilde er ook niet per se weg, maar ik was in het verleden al wel eens in gesprek met 3FM geweest en dit was een mooi moment om daarmee verder gegaan. Begin augustus was ik al in een vergevorderd stadium met een omroep, toen plots Sander Lantinga zijn vertrek bij de NPS aankondigde. De NPS bood mij toen deze mogelijkheid en dat was natuurlijk fantastisch.”

3FM is volgens Michiel het leukste radiostation van Nederland. “Ze geven je de meeste ruimte en vrijheid om alles kwijt te kunnen wat je in je hebt. Daarnaast kun je bij 3FM met de luisteraars je passie voor muziek delen. Ik wil nieuwe muziek laten horen en vindt interactiviteit belangrijk. Verder zitten bij 3FM mensen met liefde voor muziek, net zoals bij Kink FM destijds. Ik weet nog dat we wel eens met Arjan Grolleman de hele avond cdtjes gingen luisteren en dan gingen er ook een paar flessen wijn doorheen.”

“Bij 3FM hoop ik door te groeien. Het is weer anders dan 538, waar ik ooit begonnen ben, en ook weer anders dan Kink FM en Veronica.” Michiel gaat zich bij 3FM vooral richten op het werk als dj, terwijl hij tot nu toe ook veel bezig was als producer en side-kick. “Ik wist eerst niet wat ik wilde: side-kick/producer of dj, ik vond mezelf niet bijzonder genoeg. Ik was dan ook verrast daar de Marconi Award vorig jaar. Nadat ik die had gewonnen ging ik toevallig net op vakantie en dan ga je nadenken; toen wilde ik kijken of ik niet serieuzer als dj verder moet. Voorlopig richt ik me daar dan ook op, maar misschien dat ik het produceren en side-kicken over een jaar wel mis.”

De grote vraag is natuurlijk wat er vanaf maandag tussen 20:00 en 22:00 uur gaat gebeuren in ‘Met Michiel’. “Uiteraard ga ik muziek draaien, maar ik heb ook een aantal vaste items. Het popnieuws zoals dat in de ‘SanderSjow’ zat blijft gehandhaafd. Verder speel ik elke dag de ‘Single Strijd’ waarin twee nieuwe singles het tegen elkaar opnemen, de luisteraars kiezen de winaar, deze wordt gedraaid en keert de volgende dag weer terug. Het spelletje van het programma is een snelle popquiz met fragmentjes en vraagjes en over een paar maanden houden we in de studio een grote finale met de beste kandidaten. Tot slot staat het laatste half uur van mijn programma helemaal in het teken van de ‘3FM Request’.” Naast deze vaste items wil Michiel eens in de twee weken aandacht besteden aan live muziek. “Ik laat een gevestigde band tippen over een nieuwe band en naderhand vraag ik mensen uit de muziekwereld wat ze er van vinden.”

Michiel’s voorgangers op het tijdstip 20:00 tot 22:00 uur hielden het niet lang vol. Zowel Timur, Eline als Sander waren niet langer dan een jaar te horen. “Ik hoop toch op wat meer continuïteit.” Hij is niet bang dat dit gedwarsboomd wordt door de plannen van het kabinet om de NPS op te heffen. “Het gaat overal zo: Sky Radio staat te koop. 538 was opeens van John de Mol. Mocht het toch mis lopen dan kan ik altijd nog de boel verkopen en in een strohutje op een zonnig eiland gaan zitten.”