Als het Britse Global en het Duitse mediabedrijf Bauer Media daadwerkelijk gaan meedoen aan de veiling van de commerciële FM-frequenties, dan wordt die veiling ‘een bloedbad’. Dat voorspelt Lex Harding in het FD. Er gaan geruchten dat de buitenlandse bedrijven ook mee willen bieden op de FM-veiling, die aankomende dinsdag van start gaat. Zij zouden met hoge biedingen op de veiling de prijzen van de FM-kavels verder opdrijven.

Menno Koningsberger, voormalig directeur van Radio 538, denkt dat het met die buitenlandse interesse wel meevalt. “Waarom zouden ze zoveel geld investeren zonder een merknaam. Het opbouwen van een merknaam kost jaren”, zegt hij in de krant. Volgens Menno ligt het meer voor de hand dat een buitenlands bedrijf een bestaande radiozender met vergunning gaat overnemen. Hij sluit niet uit dat daar al vóór de veiling contact over is geweest met de eigenaren van de huidige FM-zenders.

De FM-veiling komt er na aandringen van KINK, de zender die ook graag een FM-frequentie wil. Maar of het die ook krijgt? “Ik denk niet dat Kink een rol zal spelen bij de veiling”, zegt Lex Harding in het FD.

“Er zijn geen serieuze nieuwkomers”, aldus Menno Koningsberger daarop. “Dus waarom doet de overheid dit?” Hij ziet geen andere reden voor de veiling dan ‘opbrengstmaximalisering’, of minder diplomatiek geformuleerd ‘geld-uit-de zakklopperij’.

Foto: Global