Home Landelijke radio Matijn Nijhuis: “Nieuws is net een soap”

Matijn Nijhuis: “Nieuws is net een soap”

Oud-NOS nieuwslezer Matijn Nijhuis begint morgenochtend met het dagelijkse ochtendprogramma ‘KlaarWakker’ op RTV Oost. “Ik begin op 06-06-2006 om 6:06 uur, dat kan alleen maar goedkomen,” grapt Matijn. We spraken met hem over zijn tijd als nieuwslezer en de nieuwe stap in zijn loopbaan.

Matijn Nijhuis had al op jonge leeftijd zijn interesse voor nieuws. “Als klein jongetje maakt ik met mijn neefje radioprogramma’s voor de hele familie met een cassetterecorder en een Yoko-microfoon. Mijn neefje deed het amusement en ik deed meer het nieuws. We maakten daar dan 30 kopietjes van en die gingen dan de hele familie rond.” Na de HAVO was het dan ook niet meer dan logisch dat Matijn journalistiek zou gaan studeren. “Mijn decaan zei echter dat het niks voor mij was en dat ik de softe sector in moest. Sociale academie en dan mensen helpen was zijn idee. Maar na een half jaar werd ik gillend gek daar, allemaal mensen die vroegen ‘en wat voel je daar dan bij?’ Toen ben ik uiteindelijk toch journalistiek gaan doen, maar kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Het jaar daarop heb ik het opnieuw geprobeerd en ben ik tijdens mijn snuffelstage bij Omroep Amersfoort blijven hangen. Daarvoor heb ik trouwens al vrijwillig bij Radio Almelo gewerkt.”

“Met in totaal een half jaar opleiding had ik dus mijn eerste betaalde baan. Ik was nieuwslezer, deed teletekst en kabelkrant en was ook nog televisieverslaggever. Vanuit daar ben ik naar RTV Oost gegaan, als verslaggever voor radio en televisie. Ik ben destijds ook op televise gaan presenteren en heb een middagprogramma gedaan op de radio.” We praten inmiddels over 2000 als Matijn de overstap maakt van de regionale omroep naar de NOS. “Ik ben begonnen bij het 3FM Nieuws, iets wat toen nog helemaal nieuw was. Ik kon daar nieuws lezen, verslag geven en mijn eigen bedjes maken. Het was gewoon van alles wat en dat maakte het heel leuk. Na een half jaar ben ik toen overgestapt naar het ‘gewone’ nieuws.”

“Je komt erachter dat nieuws eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt,” zo vertelt Matijn over zijn periode bij de NOS. “Er zijn maar één of twee echt belangrijke dingen op een dag en de rest is gewoon ‘wel interessant’, maar het is verder net een soap: als je het twee maanden niet volgt mis je niks en kun je er zo weer instappen. Als journalist ga je nieuws ook op een andere manier bekijken. Bij de bomaanslagen in Spanje heb ik bijvoorbeeld elk half uur het nieuws gelezen en pas toen ik ’s avonds de beelden op tv zag, drong de impact van dat nieuws pas echt tot me door. Bij een aanslag met 400 doden is ook het eerste wat ik denk ‘Yes!’ en gelukkig bedenk je je tegelijk ook wel hoe erg het eigenlijk is. Maar je kunt bij nieuws gewoon niet teveel persoonlijk gevoel overbrengen. In mijn stem laat ik wel horen wat belangrijk is en wat minder belangrijk, dat gaat automatisch, maar ik mag niet laten merken wat ik er verder van vind.”

Na vijf jaar als redacteur en nieuwslezer bij de NOS maakt Matijn nu de overstap naar RTV Oost om daar elke dag een ochtendprogramma te maken. “Het is voor sommigen moeilijk te begrijpen dat ik deze stap maak. Mensen van binnen de NOS zeggen: ‘Wat een geweldige kans, moet je doen, echt iets voor jou.’ Terwijl mensen daarbuiten zeggen: ‘Hoe kan je dat nu doen? Dan zit je bij de NOS, dat is de eredivisie, en dan ga je weg.’ In mijn ogen is het gewoon een unieke kans, een droom. Als ik deze mogelijkheid niet had gehad had ik nog met veel plezier bij de NOS gezeten, ik was niet weggegaan voor iets anders dan dit. Door het samenvoegen van alle redacties kon ik in Hilversum van alles doen. Radio en tv liepen steeds meer door elkaar en ik heb de laatste tijd dan ook veel voor televisie gewerkt.”

“Dat ik nu hiermee aan de slag ga heb ik onder meer te danken aan het feit dat ik de afgelopen jaren naast mijn werk bij de NOS ook nog steeds bij RTV Oost heb gewerkt. Ik las twee keer in de week het nieuws op televisie, iets wat ik overigens nu ook gewoon blijf doen. Eigenlijk mocht je bij de NOS naast je werk niets anders doen, maar ik mocht het stilzwijgend toch een beetje. Niet iedereen wist dat ik ook nog in heel Overijssel met mijn hoofd op tv was. Overigens heb ik nooit begrepen waarom het niet zou mogen, ik vind dat het elkaar niet bijt, maar juist aanvult. Ik ken de namen van politiewoordvoerders hier bijvoorbeeld en ik weet dat Enschede en Hengelo niet in de Achterhoek liggen.”

Doordat Matijn nog steeds rondliep bij RTV Oost gaat hij daar nu het ochtendprogramma aldaar presenteren. “Op een gegeven moment werd duidelijk dat Hans van Wieren na twaalf jaar zou stoppen met het ochtendprogramma. En ik hoorde dat ze ook al wel het idee hadden dat het wel iets voor mij was, maar hadden me niet gevraagd omdat ze dachten dat ik de NOS nooit zou verlaten voor een programma hier. En toen heb ik gewoon gezegd dat ik dit hartstikke graag zou willen doen.”

Na twaalf jaar het stokje van iemand anders overnemen is niet niets. “Ik heb allerlei leuke ideeën om items met mijn oma als side-kick te gaan doen, maar dat is iets waar ik nu in ieder geval niet mee ga beginnen. Ik wil de huidige luisteraars eerst even laten wennen. Het programma zal vooral gevuld zijn met actualiteit en muziek, een beetje zoals op Radio 2. Het huidige programma is echter wat minder luchtig, iets meer zoals Radio 1. Er zitten veel interviews in het programma, elk half uur regionaal nieuws, er is een verslaggever op pad, ik heb mijn eigen weerman en uiteraard is er een krantenoverzicht. Maar het wordt niet te zwaar, ik probeer er mijn eigen draai aan te geven. De muziek die wordt gedraaid is breed en ik heb daar ook mijn eigen inbreng in.”

En dan nog even de cijfertjes. De doelgroep van RTV Oost is 35+, aangevuld met hoger opgeleiden. “Dus én de huisvrouwen én de hoger opgeleiden, iets waar je op het eerste oog niets mee zou kunnen. En toch denk ik dat het kan met dit format. Een mooi voorbeeld zijn de jingles die zanger Thomas Berge in heeft gezongen. Sommige vinden dat grappig, omdat ze het camp vinden, anderen vinden het oprecht mooi. Uiteindelijk vindt iedereen het stiekem wel leuk om te horen, denk ik.”

Toch zal Matijn niet de rest van zijn carrière bij RTV Oost in de ochtend blijven. “Ik heb een contract voor twee jaar en daarna wil ik waarschijnlijk ook echt iets anders doen,” zo vertelt Matijn. “Wat ik daarna ga doen weet ik niet, dan heb ik alles gedaan wat ik wilde doen. Dus of ik straks opnieuw ga solliciteren bij de NOS, ik weet het nog niet. Eigenlijk heb ik ook gewoon een luxeprobleem: ik heb in korte tijd televisieverslag en radioverslag gedaan, verschillende dingen gepresenteerd, hierna weet ik het niet. Misschien ga ik wel arme kindjes helpen ofzo.”