Home Landelijke radio Marktaandeel van Radio West zakt sterk

Marktaandeel van Radio West zakt sterk

Radio West heeft een forse duikeling gemaakt in haar luistercijfers. Dat schrijft de Haagsche Courant. De regionale omroep heeft een nieuwe programmering sinds 1 april. De zender zendt geen muziek meer uit.

Volgens de laatste cijfers van bureau Intomart komt het marktaandeel van de zender uit Zuid-Holland-noord niet verder dan een gemiddeld marktaandeel van 7,5 procent. Voorheen was dat elf procent. Ter vergelijking: in de tweede helft van de jaren negentig bedroeg het marktaandeel 19,7 procent.

De omroep blijft ook ver achter bij vergelijkbare zenders als Radio Rijnmond (13,2 procent) en Radio Oost (19 procent). Voor alle regio’s samen ligt het gemiddelde op 14,1 procent. Afgezet tegen de nationale en commerciële zenders heeft Radio West een iets groter marktaandeel dan Radio 10 FM (7,1), maar komt de omroep niet in de buurt van vergelijkbare nieuwszenders als Radio 1 (9,3%). Verontrustend is vooral het feit dat de luisterschare na de ochtendspits heel snel afkalft.

Hoewel de daling heeft geleid tot tegenvallende reclame-inkomsten, waardoor de zender 700.000 euro moet bezuinigen, maakt hoofdredacteur Ron Fresen zich geen zorgen. “Deze cijfers zijn geen signaal voor paniek. Natuurlijk sta ik niet te juichen, maar als je bedenkt dat we in feite een nieuwe radiozender op een nieuwe frequentie zijn begonnen, dan vind ik dat we het best goed hebben gedaan.”