Home Landelijke radio “Ik mag weer de Ruud zijn van vroeger”

“Ik mag weer de Ruud zijn van vroeger”

Ruud de Wild

Ruud de Wild voelt zich na bijna een jaar op z’n gemak bij NPO Radio 2. Dat zegt de middag-dj in de VARA Gids. “Het was een mooi jaar, waarin ik overal erg aan moest wennen, maar waarbij ik me nu heel goed voel. Ik vind het leuk hier bij de NPO. Ik mag weer de Ruud zijn van vroeger, op 3FM maar dan beter onderlegd, met meer levenswijsheid en beter in mijn vel.”

De dj moest vooral wennen aan de structuur bij de publieke omroep. “Het lijkt een beetje op Den Haag. Iedere omroep is een ministerie, die overleggen met een kabinet en die weer met een ­Eerste en Tweede Kamer.” Veel last heeft hij overigens niet van die structuur. “Nee, ik heb gezien dat, ondanks dat het misschien iets trager gaat, er op een heel goede manier over dingen nagedacht wordt.”

Als voorbeeld noemt hij de muziek. “Het mag gewoon een tikkie naar links en dat vind ik te gek. Er mag worden afgeweken, daar staan we voor, we hoeven niet altijd te kijken naar wat een dikke vette hit is. We draaien alle kanten op en weet je wat? Het scoort als een gek. Het haalt alles wat ik voorheen leerde bij de commerciëlen onderuit. Daar riepen we altijd dat het allemaal hits moesten zijn en dat muziek moest worden getest. Hier bij NPO Radio 2 testen we helemaal niks.”

Sexappeal

“Ook vind ik dat de NPO zijn sexappeal heeft teruggevonden. Dat was weg maar de laatste tijd worden er zo veel prachtige dingen gemaakt door getalenteerde mensen. En vergis je niet, veel van hen maken de keuze híer mooie dingen te maken in plaats van drie tientjes meer te verdienen daar om de hoek.”

“Hier ben ik gelukkig, ik pas hier, ik merk dat ik hier niet met mijn schouders omhoog hoef te lopen. Ik ben wie ik ben en dat ben ik heel lang niet geweest.”

538

Dat was wel anders bij Radio 538. “Ja, en begrijp me niet verkeerd, het is niemands schuld. Het liep gewoon zo. 538 is een prachtig bedrijf, maar het is erg veranderd. Zo groot, samen met vier stations onder een dak. Ik zou ook niet met drie schilders samen een schilderij kunnen maken of een atelier kunnen delen.” De Wild moest twee jaar geleden op Radio 538 plaatsmaken voor Coen en Sander, die overkwamen van NPO 3FM

Poepen

In het interview doet hij nog een onthulling. “Ik poep niet op mijn werk, dat kan ik niet.”

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2