Home Landelijke radio Lokale omroepen in Brabant gaan slecht

Lokale omroepen in Brabant gaan slecht

Het gaat slecht met de lokale omroepen in de regio Zuidoost-Brabant. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De helft van omroepen had in 2002 een tekort op de begroting. Slechts twee omroepen, Kempen FM (Reusel-De Mierden, Bladel en Eersel) en Stadsradio Helmond, boekten een klein positief resultaat. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse omroepen.

Oorzaak van de slechte financiële situatie is volgens veel omroepen de afname van adverteerders. In veel gevallen zorgden subsidies en bijdragen van de overheid ervoor dat omroepen konden voortbestaan. De positievere situatie bij Kempen FM en Stadsradio Helmond komt volgens de omroepen doordat ze erg zuinig met het beschikbare geld omgaan.

Van de zeventien lokale omroepen in Zuidoost-Brabant was het resultaat van Omroep Centraal (Gemert-Bakel) het minst zonnig: een tekort van 30.000 euro. Volgens de omroep is dit vooral te wijten aan hoge personeelskosten. Door het vertrek van de enige medewerker zijn deze verdwenen. Ook de Lokale Omroep Nuenen kwam met een bedrag van 23.000 euro flink in de rode cijfers terecht. Nog zeven andere omroepen boekten een negatief resultaat (zie graphic), terwijl vijf omroepen met moeite quitte speelden.
Het jaar 2002 was voor de omroepen een slecht jaar. Onder andere door de komst van nieuwe omroepen en bladen bleek het moeilijk om adverteerders te vinden. Ook door het teruglopen van de economie daalden de inkomsten, zoals bij de Lokale Omroep Veldhoven het geval was.
Geld gemeenten

Hoewel de cijfers van 2002 somber zijn, zou de situatie voor vrijwel alle omroepen er nog veel slechter hebben uitgezien, als ze geen financiële steun van hun gemeente hadden ontvangen. In veel gevallen kregen omroepen van hun gemeente een bedrag vergelijkbaar met 1,01 euro per huishouden. Gemeenten krijgen dat bedrag van het Rijk om te besteden aan de lokale omroep.
Niet alle gemeenten kiezen er daadwerkelijk voor de 1,01 euro per huishouden aan hun omroep te geven. Erg kwalijk, volgens Toos Bastiaansen, beleidsmedewerkster van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (Olon): ‘De Tweede Kamer heeft in november 2001 besloten dat de omroepen, in plaats van het afgeschafte kijk- en luistergeld, een financiële bijdrage moeten krijgen. Het is vreemd wanneer gemeenten het bedrag vervolgens niet in de omroepkas storten.’
Doordat het doorsluizen van het bedrag niet verplicht is, lopen de omvang van het bedrag en de motivering per gemeente sterk uiteen. Zo kreeg de lokale omroep van Eindhoven in 2002 een bedrag van ruim 80.000 euro aan subsidie en vergoeding voor teletekstberichten en ontving de Blos van de gemeente Bergeijk alleen een vergoeding van 5.000 euro voor gemeenteberichten. Over het algemeen ligt het bedrag dat omroepen van hun gemeente ontvangen, tussen de 5.000 en 10.000 euro.
Alle omroepen denken dat ze zonder bijdrage van de overheid op lange termijn niet levensvatbaar zijn. Willy van Happen, penningmeester van Radio Siris (Asten, Someren): “We hebben jaarlijks een budget van 86.000 euro. Ruim een derde deel daarvan komt van de gemeenten Someren en Asten. Zeker omdat we iemand in fulltime-dienst hebben, is het onmogelijk om de inkomsten van de gemeente te missen.”

Voor Olon-medewerkster Bastiaansen is het sombere beeld van de lokale omroepen in Zuidoost-Brabant geen verrassing. ‘Over 2001 haalde ruim veertig procent van de omroepen een negatief resultaat. Het was min of meer te verwachten dat dit door de teruggang in de economie in 2002 zou verslechteren.’