Home Landelijke radio Lokale omroep Nuenen moet FunX-uitzendingen staken

Lokale omroep Nuenen moet FunX-uitzendingen staken

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wil dat de Lokale Omroep Nuenen (LON) stopt met het uitzenden van FunX op momenten dat het zelf geen uitzendingen heeft. Dat heeft het CvdM aan de LON laten weten in een waarschuwing. De omroep zou met het uitzenden van FunX als ‘raamprogrammering’ niet voldoen aan de ICE-norm (informatie, cultuur en educatie).

Lokale omroepen mogen de publieke regionale zenders uitzenden als raamprogrammering. Die uitzendingen tellen voor de helft mee bij de ICE-norm. Maar volgens het Commissariaat voldoet FunX niet aan de ICE-norm voor de regio Nuenen en kan de urban-zender dus niet als raamprogramma gebruikt worden. De omroep heeft tot 16 april de tijd gekregen het programma aan te passen zodat wel aan de ICE-norm voldaan wordt.

De waarschuwing komt na een klacht van de regionale commerciële zender Wild FM. Die wil voorkomen dat concurrent FunX straks via allerlei lokale omroepen toch landelijk te horen is. FunX heeft zelf FM-frequenties in de randstad en is landelijk via de kabel te ontvangen.

De lokale omroep Nuenen zond jarenlang Radio Decibel uit. In 2007 werd daarmee gestopt toen Radio Decibel commercieel ging. Sindsdien was FunX te horen via de LON, waardoor FunX ook in de regio Eindhoven in de ether te ontvangen was.