Home Landelijke radio Licentie FunX tot 2012 verlengd

Licentie FunX tot 2012 verlengd

FunX blijft zeker waarschijnlijk tot zeker eind 2012 in de lucht. De multiculturele jongerenzender richt zich op jongeren in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De colleges van Burgemeester & Wethouders van die vier steden hebben overeenstemming bereikt over een verlenging van het bestaande convenant dat de radiozender mogelijk maakt. Dat meldt DutchMedia. Ook minister Plasterk heeft ingestemd met het principe-akkoord, dat nog moet worden goedgekeurd door de respectievelijke gemeenteraden. FunX zal zich in de komende periode bovendien uitbouwen tot een landelijk radiostation, is besloten.

FunX zendt in de grote steden uit op een lokale licentie. Daarnaast wordt er een landelijke versie gemaakt op de kabel die valt onder de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). In totaal krijgt FunX circa 3,2 miljoen euro uit publieke middelen. Op basis van de cijfers van 2007 krijgt FunX van de minister van Onderwijs en Cultuur 925.000 euro per jaar en betalen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gezamenlijk 872.000 euro.

Al eerder toonde FunX landelijke ambities. In mei stuurde de zender een brief aan de Tweede Kamer waarin gevraagd werd om een landelijk FM-pakket. In het jaarverslag over 2007 pleitte de publieke urbanzender al voor een landelijk FM-pakket. "Buiten de Randstad is er geen mogelijkheid om ‘on air’ te gaan", staat te lezen. "Oplossingen als de inzet van grootstedelijke restfrequenties of het zendernetwerk van Radio 4, dat voornamelijk via de kabel beluisterd wordt, strandden op politieke onwil."