Home Landelijke radio ‘Lara Rense was de eerste die vliegtuigcrash meldde’

‘Lara Rense was de eerste die vliegtuigcrash meldde’

Presentatrice Lara Rense van BNR Nieuwsradio was even na half elf vanochtend een van de eersten die meldde dat er een vliegtuigcrash was op Schiphol. Terwijl ze op de radio zei dat er luisteraars melding maakte van de crash, zette ze op microblog Twitter: ‘Luisteraars melden ons dat er een vliegtuig is neergestort op Schiphol’.

Op dat moment zijn er ook bij de NOS al belletjes gaan rinkelen, maar het duurt even voordat bevestigd wordt dat er iets gaande is. Rond tien voor elf is er ook een eerste nieuwsflits op Radio 1. Daarop gaan Radio 1 en BNR Nieuwsradio over op continue nieuwsvoorziening over de crash. Toch vindt adjunct-hoofdredacteur Tim Overdiek dat Radio 1 te lang heeft gewacht. "Op de radio waren we te laat, ook met overnemen van de zender", zegt hij.

Op de Twitter van Lara Rense volgen de berichten elkaar snel op. Opmerkelijk genoeg is op het Twitter-account van BNR zelf alleen een uitkoppeling van de site te vinden. De nieuwsredactie van 3FM gebruikte de eigen Twitter wel voor extra updates. NOS Headlines was daarnaast ieder half uur op de zender met een update.

Op de televisie was de NOS erg snel. Binnen een half uur was er een live-uitzending met het laatste nieuws ook Nederland 1. Ook RTL 7 deed verslag van de vliegtuigcrash, maar wist in de loop van de dag pas veel later directe beelden van de plaats van het ongeval te tonen. CNN heeft de beelden van de NOS overgenomen in haar wereldwijde nieuwsuitzendingen.