Home Landelijke radio Landelijke politiek zet zich in voor zendmasten-probleem

Landelijke politiek zet zich in voor zendmasten-probleem

Tweede-Kamerleden en Statenleden van vier partijen in Utrecht gaan zich inzetten voor een definitieve oplossing voor de zendmastenproblematiek in IJsselstein. Dat schrijft het Utrechts Nieuwsblad. Gisteren stelde een delegatie van politici samen met lokale actiegroepen een brief op met kritische vragen voor staatssecretaris J. Wijn van economische zaken.

Het is voor het eerst dat een vaste Kamercommissie het onderwerp op de politieke agenda zet. Tot nu toe werd de slepende kwestie vooral gezien als regionaal probleem. Deze gedachte werd bevestigd door het rapport van voormalig staatssecretaris Tommel. Hij stelde voor de zender van 240 kilowatt, die nu bij Zenderpark staat, op te splitsen in drie zenders, die verspreid over de regio zouden komen.

Deze oplossing zou moeten gelden voor zo”n tien jaar en wordt nu uitgewerkt in een convenant.

De gezamenlijke actiegroepen zien veel meer in hun eigen plan, het Misi de Mare-concept. Dit gaat ervan uit dat de zendmasten op een platform in het Markermeer worden geplaatst. De groepen zijn bang dat hun plan in een bureaula blijft liggen, als de zendmasten eenmaal (tijdelijk) over de regio zijn verspreid. Ze vragen zich ook af of het wel zin heeft de zendmasten tijdelijk ergens anders neer te zetten.

Tweede-Kamerlid S.Depla schetst in een brief aan staatssecretaris Wijn, die hij samen met collega M.Sterk van het CDA heeft opgesteld, de problemen die de bewoners van Zenderpark ervaren. Hij vraagt zich af hoeveel tijd en geld er gemoeid zijn met de tijdelijke en definitieve oplossing.

Depla en Sterk, die allebei in Utrecht wonen, vinden het belangrijk dat het onderwerp op de landelijke politieke agenda komt. ChristenUnie en GroenLinks ondersteunen dit.