Home Landelijke radio KPN wil Nozema overnemen

KPN wil Nozema overnemen

KPN gaat volgens de Financiële Telegraaf zo goed als zeker Nozema overnemen. De telecomonderneming verkeert in een vergevorderd stadium van onderhandelingen. Een woordvoerder van KPN onderschrijft de belangstelling. Ook het ministerie van Financiën bevestigt dat een verkoopproces gaande is. Een bindend bod zou volgende week vrijdag volgen.

De Nederlandse Staat wil al geruime tijd af van Nozema, dat zo’n 50 à 100 miljoen euro moet opbrengen. Door de digitalisering van radio en televisie breiden de mogelijkheden in de ether zich snel uit. Nozema exploiteert de infrastructuur voor omroep en telecommunicatie via de ether. KPN is bezig een belangrijke positie op te bouwen in digitale radio en televisie, die volgens Ernst & Young aan een niet te stoppen opmars bezig is.

Met de verwerving van Nozema kan de rol van KPN aanzienlijk worden versterkt. Verder zou het belang van KPN in Digitenne (tv via de ether) worden verdubbeld tot 80 procent. De voorgenomen transactie is opmerkelijk, omdat minister Zalm (Financiën) de Tweede Kamer onlangs nog beloofde dat KPN niet meer dan 40 procent van Digitenne in handen krijgt. Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners, een facilitair bedrijf voor radiostations, vreest dat KPN straks het monopolie krijgt over de distributie van digitale radio en tv via de ether.