Home Landelijke radio ‘Wereldomroep moet één station worden’

‘Wereldomroep moet één station worden’

Directie en hoofdredactie vinden dat de Wereldomroep weer ‘één station’ moet worden. In het deze week gepresenteerde plan ‘Van ruwe diamant naar 24 karaats station’ staat dat alle redacties in het ‘eilandenrijk’ moeten samenwerken. Het werk van de aparte bulletinredactie, die nu alle eigen nieuwsberichten schrijft, wordt uitgedund. De Portugese afdeling verdwijnt. In totaal kost de reorganisatie tien tot vijftien formatieplaatsen.

De steekwoorden in het plan zijn multimediaal, crossmediaal en must carry. Waar journalisten, correspondenten, deskundigen en verschillende taalafdelingen nu alleen aan hun eigen programma werken, is straks sprake van ‘één multilinguaal station’. ‘Journalisten moeten en kunnen over hun eigen afdeling heen werken’, schrijven directeur Jan Hoek en hoofdredacteur Joop Daalmeijer. De verslaggever in Den Haag neemt ook een stukje in het Engels op en schrijft een artikel voor de website van de Wereldomroep. Of: de Latijns-Amerikaanse afdeling brengt een schrijnende reportage over Ciudad Juarez onder aandacht van de Nederlandse collega’s.

De samenwerking heeft gevolgen voor de organisatie. Zo gaat de Wereldomroep werken met een dagchef, een lid van de hoofdredactie, die overzicht over alle redacties houdt. De bulletinredactie stelt nieuwsbulletins samen voor de dagchef, maar betrekt naar verwachting tachtig procent van de onderwerpen ‘bij de binnenlandse omroep’ en schrijft nog maar twintig procent zelf. De kleine Portugese afdeling verdwijnt. Tegelijkertijd komt er (weer) een Arabische afdeling.

Over personele gevolgen is nog niets duidelijk. De reorganisatie zou al in september z’n beslag moeten krijgen. In een eerste reactie zegt OR-voorzitter Hans Donker. “Het is goed dat er een duidelijke visie ligt. We gaan wel kritisch kijken wat er met de arbeidsplaatsen gaat gebeuren. Ze verdwijnen misschien niet, maar er wordt geschoven met mensen, en daar kunnen mensen ook heel ongelukkig van worden.” [SB]