Home Landelijke radio Kerstprogrammering op de landelijke zenders

Kerstprogrammering op de landelijke zenders

NPO Radio 1
Op Eerste Kerstdag blikt Radio 1 alvast terug op het afgelopen jaar. Van 9:30 tot 16:30 uur is ‘Het Geluid van 2015‘ te horen met fragmenten van de belangrijkste nieuws- en sportgebeurtenissen van 2015. Daarnaast lezen bekende Nederlanders brieven voor aan mensen die gedurende het jaar in het nieuws waren. Om 13:00 uur wordt de uitzending kort onderbroken voor de Kersttoespraak van Koning Willem-Alexander.

Op Tweede Kerstdag volgt Radio 1 grotendeels de normale programmering, maar de inhoud van programma’s is wel vaak aangepast. Daarnaast start de nieuws- en sportzender vanavond met het uitzenden van een reeks ‘Marathoninterviews‘ van de VPRO. Deze zijn alle Kerstdagen (en ook nog twee dagen na Kerst) te horen van 20:00 tot 23:00 uur.

NPO Radio 2
Eigenlijk behoeft de Kerstprogrammering van Radio 2 geen uitleg: de Top 2000 begint! Dit jaar begint Radio 2 zelfs al iets eerder met de lijst dan de afgelopen jaren. Op Eerste Kerstdag om 9:00 uur beginnen de uitzendingen vanuit het ‘Top 2000 Café’. De presentatie is dit jaar in handen van Gerard Ekdom, Bart Arens, Gijs Staverman, Rob Stenders, Wouter van der Goes, Bert Haandrikman, Stefan Stasse, Jan-Willem Roodbeen, Corné Klijn, Jasper de Vries en Frank van ’t Hof.

Voor het zover is zijn er overigens ook alvast wat speciale kerstprogramma’s te horen op het publieke muziekstation. Zo helpen Jeroen Kijk in de Vegte en Carine Lacor, samen met TV-kok Ramon Beuk, luisteraars met hun Kerstdiner. ‘Eerst Hulp bij Kerstdiner’ is vanmiddag vanaf 16:00 uur te horen en duurt tot 20:00 uur.

Morgenochtend maakt Gerard Ekdom vroege vogels wakker met kerstmuziek. Van 6:00 tot 9:00 uur presenteert hij de ‘Kerst Top 30’.

NPO 3FM
Op 3FM is op Kerstavond de finale van 3FM Serious Request te horen. In de twee uur durende live-uitzending op NPO 3, die om 19:30 uur begint, komen Giel Beelen, Domien Verschuuren en Paul Rabbering het Glazen Huis uit. Vervolgens wordt de voorlopige eindstand van de actie bekend gemaakt.

Direct na afloop schakelt de publieke popzender over naar de studio in Hilversum waar Thijs Maalderink begint met de ‘Top Serious Request‘. Tot oudejaarsavond draait 3FM de meest aangevraagde platen van de afgelopen week. De hitlijst wordt gepresenteerd door de jonge generatie 3FM-dj’s. Overdag zijn Sander Hogendoorn, Herman Hofman, Eva Koreman, Frank van der Lende, Barend van Deelen en Joram Kaat te horen. De dj’s uit het opleidingstraject verzorgen de nachtelijke uren.

NPO Radio 4
Tijdens de Kerstdagen zendt Radio 4 uiteraard veel klassieke Kerstmuziek uit. Daarbij volgt het klassieke radiostation grotendeels de normale programmering. Op Eerste Kerstdag wordt het Kerstmatinee uitgezonden, vanaf 14:00 uur live vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam. Koninklijk Concertgebouworkest en Cappella Amsterdam spelen Bach – Weihnachts-Oratorium BWV 248, delen I, II en III.

NPO Radio 5
De ouderenzender van de publieke omroep, Radio 5, volgt de gewone programmering tijdens de Kerstdagen. Uiteraard is de inhoud van programma’s wel aangepast op de Kerst.

Radio 538
Tijdens de Kerstdagen volgt Radio 538 grotendeels de normale programmering, al zijn er wel enkele speciale programma’s te horen. Eerste Kerstdag begint met ‘Het Beste van Evers Staat Op‘ met Mark Labrand, daarna zijn zoals op een normale werkdag Menno de Boer en Frank Dane te horen.

Vanaf 14:00 uur presenteert Jeroen Nieuwenhuize een speciale ‘Kerst Top 40’, die is samengesteld aan de hand van verzoekjes van luisteraars. Om 17:00 uur volgt vier uur lang nonstop ‘X-mas Crackers’ en daarna begint de danceprogrammering van 538. Die start met ‘Global Dance Chart: Top 40 van 2015’ met Wessel van Diepen tussen 21:00 en 23:00 uur.

Op Tweede Kerstdag volgt Radio 538 helemaal de normale programmering. Alleen ‘Het Beste van Evers Staat Op’ tussen 8:00 en 12:00 uur komt te vervallen vanwege de vakantie van Edin Evers. In plaats daarvan is Dimitris Kops te horen.

Slam!
Tijdens de Kerstdagen volgt Slam!, voor zover bekend, de normale programmering.

Qmusic
Qmusic heeft tijdens de Kerstdagen een aangepaste programmering, waarbij de uitzendingen tussen 0:00 en 9:00 uur nonstop zijn en daarna deels andere dj’s te horen zijn dan normaal. Beide Kerstdagen beginnen om 9:00 uur met een speciale Kersteditie van ‘Het Foute Uur’. Op Eerste Kerstdag zijn vervolgens Martijn Kolkman, Wim van Helden, Kai Merckx, Menno Barreveld en Lars Boele te horen. Op Tweede Kerstdag verzorgen Bas van Nimwegen, Erik van Roekel, Lars Boele en Stephan Bouwman de uitzendingen.

Sky Radio
Zeg je Kerstmis, dan zeg je Sky Radio. Op het nonstop muziekstation is al de hele maand heel veel Kerstmuziek te horen en met Kerst verandert de zender helemaal in ‘The Christmas Station’. Op Eerste Kerstdag zijn de favoriete kersthits van luisteraars te horen, want dan herhaalt Sky de ‘Christmas Top 101‘ van 12:00 tot 18:00 uur.

Radio Veronica
Tijdens de Kerstdagen volgt Radio Veronica zoveel mogelijk de normale programmering. De ochtendshow ‘Rinkeldekinkel’ komt wel te vervallen, in plaats daarvan zijn op Eerste Kerstdag Alex Oosterveen en Gert-Jan van Ackooij te horen van 7:00 tot 10:00 uur.

Classic FM
De commerciële klassieke zender, Classic FM, start met Kerst met het uitzenden van de ‘Classic FM Top 1000’. De lijst met de beste klassieke composities is de rest van het jaar te horen en begint op Eerste Kerstdag om 9:00 uur. De uitzendingen zijn nonstop.

Radio 10
Radio 10 sluit vandaag de ‘Top 4000‘ af. Na een maand aftellen is vanavond even voor 19:00 uur de nummer 1 te horen: Bohemian Rhapsody van Queen. Meteen daarna zorgt Radio 10 voor Kerstsfeer op de radio en presenteert Edwin Ouwehand twee uur lang ‘Driving Home For Christmas’.

Tot en met Tweede Kerstdag zijn vervolgens de ‘Grootste Kersthits Aller Tijden’ te horen. Tussen 08:00 en 19:00 uur worden die uitzendingen gepresenteerd. Op Eerste Kerstdag door Tim Klijn, Edwin Diergaarde en Robert Feller; op Tweede Kerstdag door Lindo Duvall, Rene Verkerk en Dennis Verheugd.

100% NL
100% NL begint de Kerst vanavond met de ‘Kerst Top 25’ tussen 19:00 en 21:00 uur. Koen Hanse presenteert deze lijst. Vervolgens wordt het Nederlandse muziekstation beide Kerstdagen nonstop.

BNR
Op BNR zijn tijdens beide Kerstdagen herhalingen van themaprogramma’s en enkele speciale uitzendingen te horen, waaronder ‘IT Masters 2015’ en een debat over pensioenperspectieven.

Sublime FM
Bij Sublime FM hebben ze er ook dit jaar voor gekozen om geen reclame uit te zenden. Vanaf Kerstavond tot en met Tweede Kerstdag is nonstop muziek te horen, afgewisseld met het nieuws op het hele uur.