Home Landelijke radio Kamer wil rechtstreekse subsidie lokale omroep

Kamer wil rechtstreekse subsidie lokale omroep

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat subsidies rechtstreeks aan lokale omroepen worden verstrekt en niet meer via gemeenten, dit meldt de Trouw. D66-Kamerlid Bert Bakker dient daartoe volgende week een wetsvoorstel in. “Alleen de puntjes moeten nog op de i worden gezet”, zegt Bakker zaterdag. Coalitiepartners CDA en VVD steunen het voorstel.

Gemeenten krijgen een bedrag uit het gemeentefonds toegewezen, waarmee de subsidie moet worden bekostigd. Een omroep heeft per huishouden in zijn zendgebied recht op een vergoeding van 1,07 euro. “Het blijkt dat twee derde van de omroepen geen of nauwelijks geld krijgen”, zegt Bakker. “Er is een grote variëteit in de bedragen die gemeenten verstrekken.” Veel gemeenten gebruiken het geld volgens Bakker ‘om mooie stoeptegels’ aan te schaffen.

Het Commissariaat voor de Media, nu alleen belast met het jaarlijks toewijzen van zendtijd aan de lokale omroepen, moet volgens Bakker ook het geld verdelen. “Zij kunnen de subsidies meteen doorsluizen naar de lokale omroepen, zonder tussenkomst van de gemeenten.”

Volgens Bakker is het ‘belangrijk dat de omroepen het geld krijgen waar ze recht op hebben’. “De omroepen zijn verantwoordelijk voor de lokale informatievoorziening.” Daarnaast stelt het Kamerlid dat een lokale omroep altijd kritisch moet kunnen zijn. “Nu blijkt dat wanneer een omroep kritiek op een wethouder heeft, subsidie wordt ingehouden of niet wordt verstrekt.”