Home Landelijke radio Kamer vreest voor digitale plannen van Brinkhorst

Kamer vreest voor digitale plannen van Brinkhorst

De Tweede Kamer vreest dat minister Brinkhorst van Economische Zaken te hard van stapel loopt bij het lanceren van digitale radio, maar de D66-bewindsman liet zich woensdag in een overleg hierover niet afremmen. In ons land zendt de publieke radio nu mondjesmaat digitaal uit en Brinkhorst wil nog dit jaar beginnen met de verdere ontwikkeling.

De procedure rond het uitgeven van nieuwe frequenties aan gegadigden kan wat hem betreft beginnen, nadat in juni een internationale conferentie duidelijkheid heeft gebracht over verdeling van frequenties tussen landen. Links en rechts in de Tweede Kamer plaatsen grote vraagtekens bij de techniek die dan gebruikt zal worden.

Minister Brinkhorst wil de zogeheten TDAB-standaard. gebruiken Volgens de Tweede Kamer komen er betere technieken beschikbaar en een meerderheid voelt er veel voor de kat nog even uit de boom te kijken. Volgens Brinkhorst is er voorlopig geen alternatief. Pas in 2010 zou een concurrerend systeem operationeel kunnen worden.

Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan (media) willen de digitale radio geleidelijk invoeren. Pas in 2015 kunnen de veertig miljoen analoge radiotoestellen van de Nederlanders de vuilnisbak in, omdat dan alleen nog digitaal wordt uitgezonden. [Planet]