Home Landelijke radio Kamer: “belazerd over radioveiling”

Kamer: “belazerd over radioveiling”

‘Bedrogen’, ‘belazerd’, ‘verneukt’. Tweede-Kamerleden bezigden afgelopen donderdag flinke krachttermen om hun ongenoegen te uiten over gang van zaken rond de verdeling van de radiofrequenties. De gevoelens zijn veroorzaakt door de bewindslieden Van der Ploeg (PvdA) en De Vries (VVD), die voorlopig afzien van het laten veilen van de frequenties.
Toch is het juist vanwege de Tweede Kamer dat de staats secretarissen daartoe hebben besloten. Maar de manier waarop heeft boosheid veroorzaakt. Het kabinet verdeelt nu voor het komend jaar negen kavels FM-frequenties onder zeven zittende radiostations en ruimt twee kavels in voor nieuwkomers. Voor de kavels met een landelijk bereik van tussen de 50 en 70 procent van de bevolking betalen de stations in totaal 15 miljoen euro.
Vertegenwoordigers van Sky Radio, Radio 538 en vele andere radiostations waren luidruchtig bij het Kamerdebat aanwezig. Maar tijdens het betoog van het GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik viel het stil. Vendrik neemt het het kabinet kwalijk de radioveiling van de agenda heeft gehaald, zonder daarover eerst met de Tweede Kamer te praten. ‘Ik voel me persoonlijk belazerd’, aldus Vendrik. Hij noemde de opstelling van het kabinet belachelijk, onbegrijpelijk en beschamend.
Ook uit onverdachte hoek (van coalitiegenoot D66) kregen Van der Ploeg en De Vries felle kritiek. Bert Bakker beschuldige Van der Ploeg en De Vries van ‘onbeschoft gedrag’ en ‘verneuken’ van de radiostations.
Volgens Bakker leek het erop dat commerciële zenders en kabinet op één lijn zaten bij de verdeling van de frequentieruimte, maar na de door de radiostations geuite onvrede over de kavelverdeling en het beperkte landelijke bereik, is volgens Bakker alles weer mis. ‘Hoe is het mogelijk dat het kabinet het steeds weer in het honderd laat lopen.’
Staatssecretaris Van der Ploeg reageerde boos. ‘U doet alleen maar vage suggesties, maar maak de beweringen ook eens hard. Ik heb geen idee waar u het over heeft.’ Hij zei de felle kritiek onbeschoft te vinden.