Home Landelijke radio Inwoners van Drenthe waarderen hun regionale omroep

Inwoners van Drenthe waarderen hun regionale omroep

41 procent van de inwoners van Drenthe kijkt of luistert dagelijks naar de programma’s van RTV Drenthe. Twintig procent van hen doet dat wekelijks. Dat blijkt uit een provinciale opiniepeiling naar de bekendheid en waardering van de publieke regionale omroep door het provinciale onderzoeksbureau CWZ, op verzoek van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. 841 Drentse burgers van 12 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek.

De inwoners van Drenthe geven de omroep een gemiddeld waarderingscijfer van 7,2. Verder blijkt dat 95 procent van de inwoners RTV Drenthe kent. De waardering en bekendheid van RTV Drenthe zijn in 2007 vrijwel gelijk aan die van 2005.

Er is een lichte terugval te zien in de frequentie waarmee naar RTV Drenthe wordt gekeken of geluisterd. De trouwste kijkers en luisteraars komen uit het midden en zuidoosten van de provincie, in Zuidwest en Noord Drenthe kijkt en luistert men gemiddeld iets minder vaak.

Lager en gemiddeld opgeleiden en vijftig plussers vormen het grootste deel van het Drentse omroeppubliek.

Een stijgend aantal deelnemers aan het onderzoek zou graag meer uren regionale radio of tv willen ontvangen. In 2005 was dit 33 procent, in 2007 is dat toegenomen tot 38 procent. De meeste behoefte bestaat aan meer nieuws en informatie (27 procent), gevolgd door Drentstalige programma’s (veertien procent) en cultuur en sport (dertien procent).

Van de deelnemers die bekend zijn met RTV Drenthe vindt 38 procent dat er voldoende aandacht is voor de streektaal, 28 procent vindt dat er meer aandacht voor het Drents moet komen en vijf procent vindt dat er nu al teveel aandacht voor is. Bijna een derde van de deelnemers heeft geen mening over dit onderwerp.

Vorig artikelProgrammaraad uit Zuid-Holland adviseert toch 8FM boven TMF Radio
Volgend artikelGiel Beelen wil zijn tv-programma naakt presenteren