Home Landelijke radio Giel Beelen: “Hier stoppen we nooit meer mee”

Giel Beelen: “Hier stoppen we nooit meer mee”

Giel Beelen zit sinds afgelopen dinsdag voor het derde jaar in het Glazen Huis voor ‘3FM Serious Request’. De actie mag na drie jaar bekend zijn: om geld in te zamelen voor een stille ramp draaien drie 3FM-dj’s zes dagen lang betaald verzoekplaten vanuit een Glazen Huis op de Neude waarbij de dj’s niet eten. Daarnaast wordt geld opgehaald door een veiling en diverse kleinere acties van zowel 3FM als luisteraars. De afgelopen twee jaar bracht RadioFreak het Glazen Huis een bezoekje voor een (betaald) interview met Giel Beelen en ook dit jaar wilden we deze traditie niet doorbreken.

“Het is nu het derde jaar dat ik er in zit en ik was er eigenlijk bang voor dat het zou gaan wennen, gelukkig gebeurd dat niet,” zo vertelt Giel Beelen vlak na zijn ochtendprogramma op de bank in het Glazen Huis. “Dit jaar is ook één ding wezelijk anders: er mogen gasten blijven overnachten. Toen 3FM dit idee opperde, heb ik snel actie ondernemen om te zorgen dat onze slaapgasten leuke dames zouden zijn.”

Vrouwen
De eerste nacht was Ellemieke Vermolen slaapgast. Giel leek toch wel erg onder de indruk van haar. “Ik kan dat niet ontkennen. Ja, ik ben onder de indruk van Ellemieke Vermolen. Los van het feit dat ze een lekker ding is, is ze gewoon heel tof; dat zijn gouden combinaties.” Net voordat Ellemieke langs kwam werd bekend dat het net uit is met Jan Smit, met wie ze sinds enkele maanden een relatie had. “Ik had niet verwacht dat ze nog zou komen en ik vond het dan ook erg tof dat ze toch nog langs kwam. Ik ben zelf maar niet over haar relatie begonnen, maar toen kwam Hennie Huisman die nog een rekening te vereffenen had en die sneed het onderwerp heel erg aan. Ik ben meer een soort schouder geweest door leuke dingen te gaan doen met haar. Uiteindelijk hebben we op de slaapkamer nog redelijk langs nagepraat en daarom was ik woensdag redelijk naar de klote.”

Begin deze week kwam naar buiten dat Giel’s vrouw Marisa het niet leuk vindt dat hij dit jaar opnieuw het Glazen Huis in is gegaan. “Ze houdt heel erg van kerst en ze baalt er gewoon van dat ik er de week voor kerst niet ben. Dit jaar hadden we niet eens een kerstboom thuis, terwijl ze dat wel heel leuk vindt. Ik kan me goed voorstellen dat ik daarom besluit volgend jaar niet meer het huis in te gaan, maar ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Vorig jaar heb ik ook geroepen dat het de laatste keer is en ik zit er dit jaar toch weer gewoon.”

De derde keer
“Dit jaar is trouwens het eerste jaar dat ik niet denk dat dit het laatste jaar is dat we de actie houden. Tijdens het eerste jaar vond ik het iets wat je eenmalig moet doen, vorig jaar dacht ik vooraf dat het hoogtepunt toch wel bereikt was. Maar ik hoop na afloop van vorig jaar wel dat dit een actie is waar we nooit meer mee stoppen,” zo vertelt Giel, die het erg mooi zou vinden dat als hij later met zijn kinderen over de Neude loopt, er nog steeds een Glazen Huis staat.

De stille ramp die dit jaar door het Rode Kruis is gekozen zijn de slachtoffers van landmijnen wereldwijd. “We zijn de vrijdag voorafgaand aan de actie naar de mijnenschool geweest. Vooraf is het toch een beetje vaag wat de gevolgen zijn van landmijnen, maar als je vervolgens boomstammen veertig meter de lucht in ziet vliegen en foto’s ziet van kinderen die ledematen missen, dan weet je waar je het voor doet en kun je dat ook verkopen.”

Voor het eerst is 3FM niet de enige die de actie organiseert, het Belgische radiostation Studio Brussel houdt een soortgelijke actie met een Glazen Huis op een plein in Leuven. “Er waren meerdere landen geïnteresseerd in de opzet van Serious Request en uiteindelijk heeft zendercoördinator Florent Luyckx besloten om eerst eens in België te kijken hoet het gaat, want we willen wel dat het onze formule blijft. Je kunt nu toch al wel concluderen dat het werkt. En ik kan me dan ook goed voorstellen dat het in de toekomst verder wordt uitgebreid in Europa waardoor je veel grotere dingen kan gaan doen.”

Eerste dagen in het huis
Dit jaar wordt er door de dj’s veel gerookt in het huis. “Tja, je bent verslaafd of niet. Er zijn mensen die ons geld bieden om met roken te stoppen, maar dat doen we gewoon niet, het is onze houvast. Hetzelfde geld overigens voor de cola.”

“Sander en Gerard kenden elkaar nog niet echt zo goed toen we hier aan begonnen. Ik kende Sander al wel, we gaan ook wel ons met onze meisjes uit eten bijvoorbeeld,” zo vertelt Giel over de samenhang tussen de drie dj’s. “Om eerlijk te zijn was dit mijn dreamteam en om eerlijk te zijn wist ik ook wel dat het tussen Gerard en Sander goed zou komen. Hij is gewoon echt een goede gast, die ook niet verdrinkt in zichzelf, hij is heel erg bezig met het feit dat we het samen doen met alle medewerkers achter de schermen.”

“Eén van de mooiste momenten deze week was toch wel het optreden van Acda & de Munnik,” zo vertelt Giel als hij terugkijkt op zijn eerste dagen in het huis. “Ze speelden ‘Naar Huis’ en Gerard en ik keken elkaar echt even indringend aan en ik zag Sander ook wegzwijmelen. Dat was echt een heel emotioneel moment.”

Jinglemachine
Veel RadioFreaks zijn al heel lang benieuwd naar de ‘jinglemachine’ van Giel. Tegen betaling wilde Giel na ons interview wel vertellen hoe hij werkt. “Men neme een laptop, flikkert daar wat geluiden in en je steelt een toetsenbord waarmee je in de supermarkt je groenten afweegt. Dat moet je daar op aansluiten en natuurlijk zorgen dat het werkt. Ik heb hiervoor zelf een computerprogramma geschreven met een vriend van me. Eddy Zoey heeft ongeveer hetzelfde gedaan met een Apple en dat werkt ook prima.”