Home Landelijke radio Gerard Ekdom: “Ik zit Giel niet echt in de weg”

Gerard Ekdom: “Ik zit Giel niet echt in de weg”

Gerard Ekdom vindt niet dat hij gaat concurreren met Giel Beelen, nu hij recht tegenover hem komt te zitten met zijn ochtendshow op Radio 2. "We zijn twee totaal verschillende dj’s: ik ben laagdrempeliger dan Giel en zit ergens rechts in het midden, terwijl hij een tikkeltje linkser is", zegt hij in een interview met de VIVA.

"We zijn samen opgegroeid bij 3FM: we kwamen tegelijkertijd binnen, hebben dezelfde ontwikkeling doorgemaakt en zijn echt vriendjes geworden. Hij vindt het helemaal niet leuk dat ik de ochtendshow bij Radio 2 ga doen, maar hij gunt het mij persoonlijk heel erg."

De overstap naar Radio 2, waar hij over anderhalve week begint, kwam voor velen als een verrassing en het was ook niet iets wat Ekdom al jaren op de planning had staan. "Als ze drie jaar geleden aan me hadden gevraagd of ik er kwam werken, dan had ik gezegd: 'Nee, bedankt!' Radio 2 stond lange tijd een beetje stil. Pas toen 3FM ineens anders en jonger werd, kwamen zij ook in een stroom terecht. Er gebéúrt iets. Dat merk je. Radio 2 wordt frisser, met muziek die bij mij past."

"Ik heb lang en goed over het aanbod van Radio 2 nagedacht en tijdens 3FM Serious Request vorig jaar december viel alles op z’n plek. Daar werd me duidelijk: dit wordt de laatste keer dat ik dit doe. Ik zat voor de achtste keer in het Glazen Huis en dat hoefde van mij geen negende keer. Het verhaal was rond. Ik heb alles uit 3FM gehaald wat erin zat en 3FM heeft dat bij mij gedaan. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk."

Ekdom volgt bij Radio 2 Sander de Heer op, die jarenlang de ochtendshow maakte en er niet zelf voor heeft gekozen om te stoppen. Niet de meest prettige situatie, vind Ekdom. "De manier waarop hij het hoorde, was nogal lullig. Ik had het hem van tevoren zelf willen vertellen, maar het lekte uit. Daarna heb ik hem alsnog gebeld en hij reageerde supersportief: 'Wat een ongelooflijke aanwinst voor Radio 2 dat jij komt.' Dat vond ik zo tof, want ik hou er eigenlijk helemaal niet van om iemand anders z’n plekje in te pikken."
Foto: Hans-Peter van Velthoven