Home Landelijke radio Gelderse levensliedzender mogelijk op de kabel

Gelderse levensliedzender mogelijk op de kabel

Het lijkt er op dat een Gelderse levensliedzender haalbaar is, maar dan alleen via de kabel. Dit is de uitkomst van een roerig debat in Provinciale Staten van Gelderland, zo schrijft de Stentor vandaag. De werkgroep, die sinds november onderzoekt of een smartlappenzender haalbaar is, krijgt ruim een maand de tijd de kansen voor uitzending op de kabel te onderzoeken.

De werkgroep is hierbij in hoge mate afhankelijk van UPC. De kabelexploitant moet bereid zijn een Gelderse levensliedzender in alle zeventig gemeenten op de kabel te zetten. Volgens woordvoerder P. Freriks van de werkgroep staat UPC niet afwijzend tegenover dit idee maar Statenleden betwijfelen dat. UPC streeft naar een uniform pakket voor alle gemeenten.

De werkgroep denkt aan één Gelderse zender die per gemeente uitzendingen kan maken. Voorwaarde is wel dat daarvoor de medewerking wordt verkregen van alle zendpiraten in de provincie: in meerdere gemeenten zijn drie tot vijf piraten actief van verschillende pluimage. De zendpiraten moeten opgaan in een stichting die de zender gaat exploiteren.

De werkgroep vond bij de meerderheid van de staten geen gehoor voor het op pad sturen van gedeputeerde H. Esmeijer naar Omroep Gelderland. Die Omroep voelt er weinig voor tussen zeven uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens te fungeren als onderdak voor de Gelderse levensliedzender. In die periode wordt nu Radio 1 uitgezonden. De omroep is bang dat luisteraars in gaan zappen omdat zij geen aanhanger van het levenslied zijn.

De politieke partijen in Gelderland maakten duidelijk dat het ambtenaren werk het enige is wat de zender van de provincie kan verwachten. Geld om de zender op te starten zal er vanuit de provincie niet komen, dit komt omdat er ook voldoende particuliere initiatieven zijn die belastinggeld niet rechtvaardigen.