Home Landelijke radio Geen veiling frequenties in 2011, vergunningen worden verlengd

Geen veiling frequenties in 2011, vergunningen worden verlengd

De radiofrequenties van commerciële stations zullen in 2011 niet opnieuw worden geveild. In plaats daarvan worden de huidige vergunningen met zes jaar verlengd. De vergunningen voor de radiofrequenties zullen minder kosten dan wat de radiostations nu betalen. Radiostations zullen een ‘marktconform’ bedrag moeten betalen.

Hieraan is wel de voorwaarde verbonden dat zij de komende zes jaar tevens uitzenden via de zogenaamde TDAB-frequenties (etherruimte voor digitale radio). "De vergunninghouders zorgen er zo voor dat digitale radio via TDAB per 1 september 2015 in ten minste tachtig procent van Nederland is te ontvangen en digitale radio in Nederland echt vorm krijgt. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio", aldus het Ministerie van Economische Zaken.

Voor de twee opengevallen frequenties van Arrow zal wel een veiling plaatsvinden. Ook er zullen reparatiemaatregelen in gang worden gezet in onder meer Gelderland en steden als Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Groningen om een einde te maken aan de ontvangstklachten die zijn ontstaan sinds de verdeling van radiozenders in 2003. Ook zal FunX in dertig steden een radiofrequentie krijgen.

"Met deze plannen kunnen we voor lange tijd vooruit. Er komt ruimte voor meer zenders door de toe nemende digitalisering. Ook krijgen nieuwe toetreders tot de radiomarkt de ruimte. Hiermee ontstaat een evenwichtig pad waarlangs de markt zelf de digitalisering van de radio verder vorm kan geven. Vooral de consument profiteert hiervan door betere kwaliteit en een diverser en beter aanbod", zo zei staatssecretaris Frans Heemskerk vandaag op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.