Home Landelijke radio FunX neemt landelijke kabeldekking en astra-frequentie over van Colorful

FunX neemt landelijke kabeldekking en astra-frequentie over van Colorful

De Publieke Omroep (PO) heeft voor een symbolisch bedrag van 1 euro de kabelfrequenties en het ASTRA-kanaal van urbanzender Colorful Radio overgedragen aan de lokale zender FunX. Vanaf vrijdag is het radioprogramma van urbanzender FunX op kabelfrequenties in diverse plaatsen te beluisteren en via Astra-Satellite te beluisteren, aldus directeur W. Stegeman van FunX donderdag.

PO kocht de kabelfrequenties van Colorful radio enige tijd geleden van ondernemer Erik de Vlieger. Welk bedrag daarmee was gemoeid, is niet bekendgemaakt. Daarmee is nu ook niet duidelijk hoeveel PO op de transactie verliest.

PO moet het frequentiepakket van de hand doen, omdat de rechter bepaalde dat de uitzendingen van Colorful Radio te veel concurreren met programma’s van commerciële radiostations die voor veel geld FM-frequenties hebben gekocht. Sindsdien zond er niemand uit op de frequenties en brokkelde het frequentiepakket steeds meer af, doordat kabelbedrijven er andere uitzendingen op gingen doorgeven. Om die situatie te stoppen draagt PO het pakket nu over aan FunX, dat ook een programmering gericht op stadsjongeren verzorgt.

FunX is een zender die in de vier grote steden lokale radio maakt en daarom niet als een landelijke zender wordt beschouwd. PO en Stegeman verwachten daarom dat juridische problemen in deze constructie niet zullen ontstaan. Wel erkent Stegeman dat lokale programmaraden kunnen beslissen om het programma niet door te geven, bijvoorbeeld in kleinere plaatsen buiten de Randstad. De komende periode gaat hij met die raden in de slag om ze te overtuigen het programma door te geven.

FunX heeft nu edities en ook FM-frequenties in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. In de buitengebieden krijgen luisteraars het programma van de Amsterdamse editie voorgeschoteld. Binnen de Randstad probeert Stegeman de kabelaars te overwegen de editie die in een bepaalde plaats het meest voor de hand ligt op de kabel te zetten.

FunX is te beluisteren via de kabel in de regio Amsterdam (93.7 FM), Den Haag (106.8 FM), Rotterdam (104.9 FM), en Utrecht (103.4 FM). Via de schotel is FunX te beluisteren met de volgende configuratie: Astra, 19,2 Graden Oost, 12.515H, 22.000 – 5/6. [ANP]