Home Landelijke radio Fons van Westerloo voorzitter van Wakker Nederland

Fons van Westerloo voorzitter van Wakker Nederland

Oud-SBS- en RTL-topman Fons van Westerloo wordt voorzitter van omroepvereniging Wakker Nederland, de publieke omroep van dagblad De Telegraaf. Dat maakt de krant vanochtend zelf bekend. Gisteren kwam al naar buiten dat Van Westerloo een belangrijke kandidaat was.

Van Westerloo vertrok in februari vorig jaar bij RTL. Een half jaar geleden liet hij nog weten niet meer beschikbaar te zijn voor een dergelijke baan. Van Westerloo zegt in de Telegraaf dat het toch weer begon te kriebelen toen hij vorige maand werd benaderd. "Het is een enorme uitdaging om aan de wieg te staan van een nieuwe, publieke omroep die volgens mij duidelijk een toegevoegde waarde heeft en die in protentie een grote omroep kan worden."

De ledenraad van de omroep moet de benoeming van Van Westerloo nog goedkeuren. De raad komt vrijdag bij elkaar.

Wakker Nederland maakte in maart bekend de benodigde 50.000 leden te hebben om toe te treden tot het bestel. Minister Plasterk besluit eind dit jaar of de omroep daadwerkelijk mag toetreden. Als de toestemming er komt, komt er een kleine groep professionals die invulling gaat geven aan de ambities van Wakker Nederland. "Bij SBS zijn we ook begonnen met vier man, een dame en een prullemand en kijk eens wat er nu staat."

Een van de eerste taken van Van Westerloo is het schrijven van een beleidsplan. Die is nodig om de erkenning als aspirant-omroep te krijgen.