Home Landelijke radio FM-frequenties toch niet geveild, maar verlengd

FM-frequenties toch niet geveild, maar verlengd

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de vergunningen voor FM-frequenties voor commerciële radiozenders met vijf jaar verlengen tot 2022. Eerder wilde hij nog een veiling organiseren, maar daar ziet hij onder druk van de Tweede Kamer vanaf.

De huidige vergunningen eindigen op 31 augustus 2017. Bij de verleningen horen ook de middengolffrequenties en de DAB+ frequenties.

Kamp denkt extra tijd nodig te hebben om drie in zijn ogen cruciale voorwaarden voor verlenging in orde te maken: een beroep op de uitzonderingsgrond in de wet deugdelijk worden onderbouwd, nieuwe, jarenlange discussies en zelfs gerechtelijke procedures moet worden voorkomen over de prijs die bij verlenging voor de vergunningen moet worden betaald.

Ten slotte wil de minister graag de eigendomsbeperkingen en clausulering van programmering opheffen. Maar dat is met verlenging lastig. De eigendomsbeperkingen kan hij wel verruimen. Hierdoor zou het mogelijk worden dat partijen meer dan twee frequentiepakketten kunnen bezitten. De clausulering opheffen is lastiger. FM-pakketten blijven daardoor programmatisch beperkt in sommige gevallen.