Home Landelijke radio Flevoland doet geen uitspraak over taal omroep

Flevoland doet geen uitspraak over taal omroep

De provincie Flevoland wil geen uitspraken doen over het verbod van Omroep Flevoland om programma’s voor minderheden in buitenlandse talen uit te zenden. De programmaraad van de omroep vindt dat Nederlands de voertaal moet zijn. Voorzitter Bob Dwarka van de Stichting Adhikar verzorgt een Hindoestaans radioprogramma bij Omroep Flevoland en had de provincie om een oordeel hierover gevraagd. Maar de provincie voelt er niets voor om zich inhoudelijk uit te spreken over het beleid.

Voorzitter Dwarka laat het er nog niet bij zitten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een radioprogramma dat voor Hindoestanen bedoeld is, niet in de taal van de doelgroep kan worden uitgezonden. “Bovendien is er altijd een mix geweest. Een deel van het programma is altijd in het Nederlands geweest”, reageert hij.

Door het verbod voor presentatoren om veel Hindoestaans te praten, raken veel ouderen in een isolement, zegt Dwarka. De programmaraad gaf als argument dat buitenlandse programma’s de integratie in de weg staan.Volgens Dwarka gaat dit voor de Hindoestaanse gemeenschap niet op, omdat de jongeren al helemaal ge-integreerd zijn. Alleen de ouderen spreken nog Hindoestaans, de jongeren vaak alleen Nederlands. Hoe het nu verder gaat is nog onbekend. Radio Adhikar is op de zondagavond in de hele regio te horen van 19:00 tot 22:00 uur.