Op Omroep Flevoland zijn al de hele week nieuwsbulletins te horen die automatisch worden voorgelezen door software. Met een zogeheten text-to-speech-systeem dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, worden geschreven berichten omgezet in radiobulletins. De omroep maakt hierbij gebruik van systemen van het Nederlandse bedrijf XS2Content.

De geautomatiseerde nieuwsbulletins met regionaal nieuws zijn ’s avonds op het halve uur te horen. Normaal gesproken worden er ’s avonds geen eigen bulletins door Omroep Flevoland gemaakt en is enkel het NOS Journaal op het hele uur te horen.

De bulletins zijn een experiment en gedurende de week zijn al verschillende voorleessystemen gebruikt. Een bulletin met een mannenstem van woensdagavond:

Een bulletin met een vrouwenstem van donderdagavond:

Het is voor zover bekend voor het eerst dat op de Nederlandse radio kunstmatige intelligentie is ingezet voor de productie van nieuwsbulletins. Online gebeurt dit vaker. Of Omroep Flevoland in de toekomst structureel gebruik gaat maken van geautomatiseerde nieuwsbulletins is niet bekend.

Foto: Omroep Flevoland