Home Landelijke radio ‘EU-commissaris moet zich niet met Publieke Omroep bemoeien’

‘EU-commissaris moet zich niet met Publieke Omroep bemoeien’

EU-commissaris Neelie Kroes moet afzien van haar plan om zich met publieke omroepen te bemoeien, vindt CDA-Europarlementariër Cornelis Visser. "Dit gaat te ver en is te bureaucratisch", aldus Visser. "In het EU-verdrag staat dat omroepbeleid en cultuur geen Europese zaken zijn. Maar via een achterdeur probeert Kroes daar nu toch greep op te krijgen.”

De EU-commissaris voor Concurrentie heeft voorgesteld dat elk EU-land een toezichtsorgaan instelt dat de staatssteun aan omroepen moet controleren. Kroes wil zo voorkomen dat de publieke omroepen subsidie misbruiken voor valse concurrentie met commerciële omroepen.

Visser houdt morgen een hoorzitting waar ook voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep zich kritisch zal uiten. Minister Ronald Plasterk (Cultuur) is ook tegen Kroes’ plan. Hij noemde al eerder als schrikbeeld de publieke omroep in de Verenigde Staten die alleen aanvullende programma’s verzorgt die de grote commerciële netwerken niet brengen. "Zoals een cursus Mexicaans macrameeën en andere nicheprogramma’s."

Plasterk probeert bij zijn Europese collega’s steun te vinden tegen de plannen van Kroes. Dertien landen, waaronder Duitsland, België en Ierland, zijn eveneens tegen de markttoets die Kroes voorstelt.