Home Landelijke radio EU-commissaris Kroes ziet af van bemoeienis met publieke omroepen

EU-commissaris Kroes ziet af van bemoeienis met publieke omroepen

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) stelt haar plan om zich intensiever te bemoeien met publieke omroepen uit. De Europese Commissie heeft dat laten weten op vragen van CDA-Europarlementariër Cornelis Visser. Kroes gaat een nieuw plan maken, met daarin minder detailwetgeving en meer ruimte voor de lidstaten, aldus Visser.

Kroes wilde nieuwe diensten die publieke omroepen aanbieden, bijvoorbeeld nieuwsuitzeningen via de mobiele telefoon, gaan toetsen op concurrentievervalsing voor commerciële zenders. Tegen dit voornemen bestond veel verzet in het Europarlement, onder meer bij CDA, PvdA en SP.

De meeste lidstaten vinden ook dat het beleid voor publieke omroepen het beste nationaal kan worden bepaald. Minister Ronald Plasterk (Media) deed in november nog een klemmend beroep op Kroes om af te zien van haar plan. Hij noemde als schrikbeeld de publieke omroep in de Verenigde Staten die alleen aanvullende programma’s verzorgt die de grote commerciële netwerken niet brengen. "Zoals een cursus Mexicaans macrameeën en andere nicheprogramma’s."